TTB 58. Büyük Kongre Kararları

altTürk Tabipleri Birliği'nin 26-27 Haziran 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen 58. Büyük Kongresi'nin kararları açıklandı.



TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

58.BÜYÜK KONGRE
KARARLARI

1-TTB 58. Büyük Kongresi, Karaman Tabip Odası kurulmasını ve Konya-Karaman Tabip Odasının faaliyetine Konya Tabip Odası olarak devamını oybirliğiyle kabul eder.

2-TTB 58. Büyük Kongresi, Nisan 2008 ve Haziran 2009’da toplanan Etik Bildirgeler Çalıştayı ile ortaya çıkan ve 58.Büyük Kongreye sunulan Bildirgelerin, bütün hekimlik ortamlarında etkin bir şekilde tanıtımı ve tartıştırılması için Merkez Konseyi’ni oyçokluğuyla görevlendirir.

3- TTB 58.Büyük Kongresi, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun Kuruluşu ve Çalışma Usulleri Hakkında Yönetmelik’in 6 ve 7. maddelerinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi ile 8. maddeye aşağıdaki (h) bendinin eklenmesini oybirliğiyle kabul eder.

            Madde 6-TTB-UDEK Genel Kurulu'nda Türk Tabipleri Birliği TTB Eğitim Kolu Başkanı, TTB Merkez Konseyi'nin seçeceği 4 asıl, 2 yedek üye; Ankara, İstanbul ve İzmir Tabip Odaları'ndan seçilen 2'şer asıl, 2'şer yedek üye ile temsil edilir. Uzmanlık Eğitimi verilen diğer illerden, Uzmanlık Eğitimi Çalışma Gruplarını kurduğunu ve son iki yıl içinde aktif bir çalışma içinde olduğunu belgeleyen tabip odaları gözlemci statüsüyle Genel Kurul’a katılırlar. Uzmanlık dallarının temsiliyeti her dalda dernek yönetim kurulları tarafından seçilen ve resmen bildirilen 2 asıl, 2 yedek üye tarafından gerçekleştirilir.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde yer alan ana ve yan dallarda uzmanlık alanını temsil eden asıl üye konumundaki dernekler dışında kalan ya da belirli bir uzmanlık dalının özel bir alanında  etkinlik gösteren dernekler, 'Gözlemci üye' statüsüyle TTB-UDEK toplantılarına katılabilir ve iletişim ağı kapsamına alınırlar.. Bu durumdaki temsilciler, Genel Kurul'da aday olamazlar ve oy kullanamazlar. 'Gözlemci üye' konumundaki dernekler bunun dışında kalan haklara sahiptir. Gözlemci üye dernekler % 50 oranında yıllık katkı payı öderler.

            Madde 7-TTB-UDEK'de temsil edilmek isteyen derneklerin, o uzmanlık dalının tüm alanlarında eğitim ve uygulama konusunda etkinlik gösteriyor olması gereklidir. TTB-UDEK’e üyelik için başvuran derneklerin, her uzmanlık alanının tek Yeterlik Kurulu’nun olması ilkesine bağlı kalmayı taaahhüt etmesi zorunludur. Bu koşulları yerine getiren dernekler, derneğin tüzüğü, kuruluş tarihi, üye sayısı, üyelerinin uzmanlık durumu, başlıca etkinliklerini içeren bir dosya ile TTB Merkez Konseyi Başkanlığına yazılı olarak başvururlar. TTB-UDEK Yürütme Kurulu, bu Yönetmelikte belirtilen ve yönetmelik doğrultusunda TTB-UDEK Genel Kurulu tarafından kabul edilen üyelik  ölçütlerini taşıyan  Derneklerin, üyelik başvurusunu ilk Genel Kurul toplantısı gündemine koyarak karara bağlanmasını sağlar.

Aynı uzmanlık dalında TTB-UDEK’e üye olan  birden fazla dernek varsa; bu derneklerin uzlaşması ile 2 asil, 2 yedek temsilci belirlenir.

Dernekler kendi aralarında uzlaşamazlar ise, TTB-UDEK Yürütme Kurulu hakem olarak derneklerin aidat yatıran aktif üye sayısı, kuruluş tarihi, düzenlenen bilimsel ve eğitsel etkinlikleri, yayınları gibi verilere dayanarak o dalla ilgili temsilcileri seçer. İtiraza açık olan bu karar, takip eden ilk Genel Kurul'da gündeme alınarak onaya sunulur. 

Uzmanlık dalının daha önceden belirlenmiş temsilcisi varsa, yeni üye olan dernekler, mevcut üyelerin görev sürelerinin bitiminden sonra temsilci belirlenmesi sürecine bu maddede belirlenen yöntemle katılır.

TTB-UDEK’te birden fazla derneğin temsil edildiği bir uzmanlık alanında, o uzmanlık alanındaki üye  derneklerden birinin başvurusuyla, aynı alandaki dernekler arasında ortaya çıkan temsil sorunu ve diğer anlaşmazlıklara çözüm bulmak üzere, TTB-UDEK Yürütme Kurulu’ndan 3 üyenin, ATUB TTB temsilcisi olan 1 üyenin ve ilgili uzmanlık alanından TTB-UDEK üyesi derneklerin temsilcilerin katılımıyla 'Harmonizasyon Kurulu' kurulur.

TTB-UDEK’te farklı uzmanlık alanlarını temsil eden uzmanlık dernekleri arasında ortaya çıkan ve TTB-UDEK Yürütme Kuruluna resmi yazıyla iletilen anlaşmazlıklara çözüm bulmak üzere, her anlaşmazlık konusu için, taraf olan uzmanlık derneklerinden temsilcilerin ve TTB-UDEK Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla “Uzmanlık Alanları Uzlaşı Kurulu” oluşturulur.

            TTB-UDEK'NIN AMAÇLARI

Madde 8-  h. TTB-UDEK, yukarıdaki  amaçlarını gerçekleştirmek için;      

Toplum Sağlığını Geliştirme, Sağlık Hizmetlerinin İyileştirilmesi, Bilimsel Araştırma, Etik, Sürekli Tıp Eğitimi/Sürekli Mesleki Gelişim, İnsangücü Planlaması, İlaç ve Teknoloji, e-Sağlık ve gereksinim duyulan benzeri  alanlarda çalışma grupları kurar.

            4-TTB 58.Büyük Kongresi, Sağlık Bakanlığı’nın 56 yıldır ilk defa Ankara Tabip Odasını Bakanlık Müfettişlerine denetlettirme girişimlerini anımsayarak; Türk Tabipleri Birliği’nin ve Tabip Odalarının demokratik işleyiş ve özerkliğini yok sayan hiyerarşik denetim girişimlerini reddeder. Bu girişimleri önleyici güvencelerin oluşturulması için çalışmalar yapmak üzere Merkez Konseyi’ni oybirliğiyle görevlendirir.

            5-TTB 58.Büyük Kongresi, üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği’nin işbirliği ile hekimlere mezuniyet sonrası eğitim verilmesi ile sürekli mesleki gelişimlerinin sağlanması için hekimlerin eğitimlere katılımını sağlayıcı, özendirici, eğitimden aldıkları kredileri özlük haklarına yansıtan bir hukuksal düzenlemenin yapılması için çalışmalar yapmak üzere Merkez Konseyi’ni oybirliğiyle görevlendirir.

            6-TTB 58.Büyük Kongresi, ülkemizde mesleğini uygulayan bütün hekimlerin tabip odalarına üye olmalarının sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak üzere Merkez Konseyi’ni oybirliğiyle görevlendirir.

            7-TTB 58.Büyük Kongresi Kürt sorunu konusunda oluşan kısmi iyimser havanın ve çözüm ümitlerinin, kalıcı barışa ve halklar arası kardeşliğe evrilmesi yolunda, Türk Tabipleri Birliği’nin; ülkemizin diğer saygın demokratik kitle örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, aydınlar, barış ve emekten yana tüm kesimler ile birlikte sorumluluk bilinciyle davranmasını ve aktif inisiyatif almasını oyçokluğuyla talep ve temenni eder.

            8-TTB 58.Büyük Kongresi, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin önemli araçlarından biri olan sağlıkta reklamın yapılmasını önleyici, etkili mekanizmaların oluşturulması için konunun tüm tarafları ile görüşerek çalışmalar yapmak üzere Merkez Konseyi’ni oybirliğiyle görevlendirir.

            9-TTB 58.Büyük Kongresi, ikinci basamak sağlık kuruluşlarında ve 112 sağlık hizmetinde çalışan pratisyen hekimlerin özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak üzere TTB Merkez Konseyini oybirliğiyle görevlendirir.

            10-TTB 58.Büyük Kongresi, mesleki dayanışmanın ve örgütlülüğün güçlendirilmesi ile hekimlerin oda çalışmalarına katılmalarının özendirilmesi amacıyla yönetici eğitimlerinin planlanarak yapılması için Merkez Konseyini oyçokluğuyla görevlendirir.

            11-TTB 58.Büyük Kongresi, Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık alanında yarattığı derin tahribatın durdurulabilmesi için bütün tabip odaları ile sağlık alanındaki örgütlerin katılımını sağlayacak büyük bir alan etkinliğinin düzenlenmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Merkez Konseyini oybirliğiyle görevlendirir.

            12-TTB 58.Büyük Kongresi, hekimlerin özlük haklarında anlamlı hiçbir katkı içermeyen “Tam Gün” isimli yasa tasarısının TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve So