'Hekim yetkisi'nde 'tabip odası onayı' zorunlu

altSGK, TTB'nin yürüttüğü hukuki süreçler sonucunda, 20 Mayıs 2009 günü bir genelge yayımlayarak, tüm işyeri hekimliği uygulamalarında “SGK hekim yetkisi” verilebilmesi için “tabip odası onayının' zorunlu olduğunu bildirdi. TTB Merkez Konseyi konuya ilişkin olarak, tabip odalarına yazı gönderdi.



02.06.2009

 

TABİP ODASI BAŞKANLIĞI’NA
 

Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan, “Hekimlerin İşyeri Sigortalılarına Kurumumuz Adına Reçete Yazma ve İki Güne Kadar İstirahat Vermesi ” konulu genelge hk.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 20.05.2009 tarihinde “Hekimlerin İşyeri Sigortalılarına Kurumumuz Adına Reçete Yazma ve İki Güne Kadar İstirahat Vermesi” konulu bir genelge yayınlandı. Söz konusu genelge Türk Tabipleri Birliği’nin yürüttüğü hukuki bir süreci kazanmasının sonucunda yapılmıştır. Özlüce söylemek gerekirse haklı taleplerimizin karşılık bulması anlamında bir kazanımdır.

Bilindiği üzere Çalışma Bakanlığı tarafından çıkartılmış olan İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Çalışma Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te düzenlenen tabip odalarının işyeri hekimlerinin çalışmalarına onay verilmesini kısıtlayan, işyeri hekimlerinin özerklik ve bağımsızlıklarını sağlamaktan uzak biçimde hazırlanmış bir iş sözleşmesini dayatan hükümlerin de yer aldığı birçok düzenleme yine Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan dava sonucunda iptal edilmiştir[1].

Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 1997 yılında çıkartılan bir ek genelge ile SSK tarafından işyeri hekimlerine verilecek bazı hekim yetkilerinde tabip odası onayının aranmasına gerek olmadığı düzenlemesiyle başlayan süreçte çıkartılan bütün genelgelerin[2] ilgili hükümleri Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davalar sonucunda iptal edilmiştir[3].

Söz konusu genelgeler ile işyeri hekimlerine Hekim Yetkisi verilirken tabip odalarından alınacak onaylarla ilgili 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasasına aykırı düzenlemeler yapılmış olduğu gibi hekim yetkisinin geçerli olacağı işyerleri ve işveren ile hekim arasında yapılacak sözleşmeye kadar çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Belirtilen Danıştay kararlarıyla işyeri hekimlerine SGK tarafından hekim yetkisi verilebilmesi için bu duruma tabip odasının onay vermiş olması zorunluluğu ifade edilmiş; işyeri hekimlerinin çalışma alanlarını belirsizleştiren ortak sağlık birimi ve işyerine bağlı işyeri kavramlarıyla yapılan düzenlemeler de iptal edilmiştir. Öte yandan genelge ekinde yer alan sözleşmenin işveren ile işyeri hekimi arasında imzalanmasını zorunlu tutan düzenleme de SGK’nın bu alanda düzenleme yapma yetkisi bulunmadığından iptal edilmiştir.

Bütün bu yargı kararları ve Birliğimizin örgütlü mücadelesi sonucunda, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, “Hekimlerin İşyeri Sigortalılarına Kurumumuz Adına Reçete Yazma ve İki Güne Kadar İstirahat Vermesi” konulu genelge yayımlanmıştır[4]. Bu Genelge ile resmi kurumda ya da özel sektörde, kurum hekimi ya da sözleşmeli, ilk ya da ikinci işyeri onaylarında, tam gün ya da yarı zamanlı çalışmada ve İşyeri Sağlık Birimi ya da Ortak Sağlık Birimleri’ndeki tüm işyeri hekimliği uygulamalarında “SGK hekim yetkisi” verilebilmesi için “Hekimin yetki talep edilen işyerinde çalışmasında sakınca olmadığına dair Tabip Odasınca verilen izin belgesi”  alınması zorunluluğu ayrıca ve açıkça ifade edilmiştir.

Yine bu genelge ile 3-255 sayılı Genelge ile emekli hekimlere SGK hekim yetkisi verilebilmesi için “herhangi bir işyerinde çalışmadığına dair kendilerinden taahhütname alınması ile hekimin vergi mükellefi olmadığını belgeleyen vergi dairelerinden yazı alınması” uygulamasına da son verilmiştir.

Gelinen aşamada 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasasının 5. maddesinde belirtilen çalışma onayının her türlü işyeri hekimliğinde SGK tarafından hekim yetkisi verilmesinden önce aranması zorunluluğu, SGK tarafından da açıkça kabul edilmiştir. Hekimler ve işverenlerden bu yönde gelecek olan taleplerin değerlendirilmesinde ilgili yasa maddesinde ifade edilen “iş hacmi, işin iyi yapılması, vazifenin tabipler arasında adilane dağılımı ve benzeri unsurları” göz önüne alarak karar verilmesi gereklidir. Bu çerçevede Odalarımız arasında uygulama birliğinin sağlanabilmesi için hazırlanarak 21 Aralık 2002 tarih ve 24970 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan “İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönetmeliği” ve 15.6.2003 tarih ve 107 sayılı Tıp Dünyası Gazetesinde yayımlanmış olan “İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönergesi” hükümlerinin dikkate alınması gereklidir.

Bütün bunlardan başka idari yargı iptal kararları işlemi en başından itibaren ortadan kaldıran kararlar olması sebebiyle Danıştay kararı ile iptal edilmiş olan genelge hükümlerine göre tabip odasından onay alınmaksızın verilmiş bulunan “SGK hekim yetkilerinin” yeniden gözden geçirilmesi ile durumu uygun olanlara tabip odası onayının verilmesi, uygun olmayanların hekim yetkilerinin iptal edilmesi gereklidir. Bu çerçevede SGK İl Müdürlükleri ile yapılacak görüşmeler sonucunda Odanız bölgesinde Oda onayı olmaksızın SGK hekim yetkisi verilmiş tabipler var ise bunların saptanması ve belirtilen çerçevede değerlendirilerek duruma uygun olan işlemlerin tarafınızdan yapılması ya da işbirliği içinde ilgili SGK birimi tarafından yapılmasının sağlanması gereklidir.

Gerekli işlemlerin yapılması ile karşılaşılan sorunların Merkez Konseye iletilmesi dileriz.

 

[1] Yönetmelik hükümleri Danıştay 10. Dairesinin 28.2.2006 tarih ve 2004/1253 E. 2006/1658 K. sayılı kararıyla iptal edilmiştir.

[2] 3-106, 3-222, 3-255 Ek sayılı Genelgeler

[3] Genelge hükümleri Danıştay 10. Dairenin 1997/552 E. 1999/682 K.; 2005/2732 E. 2007/3204 K. ve 2006/817 E. ve 2008/6557 K. sayılı kararlarıyla iptal edilmiştir.

[4] 20.05.2009 tarih ve 2009/71 sayılı Hekimlerin İşyeri Sigortalılarına Kurumumuz Adına Reçete Yazma ve İki Güne Kadar İstirahat Vermesi konulu genelge.

'Hekimlerin İşyeri Sigortalılarına Kurumumuz Adına Reçete Yazma ve İki Güne Kadar İstirahat Vermesi'  genelgesi