İstanbul Protokolü kapsamında hekim eğitimlerine başlandı

altİşkence ve kötü muamelenin tıbbi olarak belgelenmesi ve soruşturulması konusundaki uluslararası standartları bir araya getiren İstanbul Protokolü"nün hekimlere yönelik uygulama eğitimleri başladı.

Avrupa Birliği"nin desteğiyle Aralık 2007"de başlatılan ve Türk Tabipleri Birliği ile International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT) tarafından Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu"na yönelik olarak yürütülen program kapsamında bugüne kadar eğitim programının hazırlıkları tamamlandı ve 180 hekim ile 70 hakim ve savcı eğitici olarak eğitildi. Ayrıca 1500 hakim ve savcıya yönelik hazırlanan Uygulama Eğitimi Seminerleri halen devam ediyor. 20 Mayıs 2009 tarihinden itibaren de toplam 4000 hekimin İstanbul Protokolü konusunda eğitim alacağı uygulama eğitimlerine başlandı.

Uygulama eğitimleriyle ilgili bilgiler, 21 Mayıs 2009 Perşembe günü Ankara İçkale Otel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Basın toplantısına Türk Tabipleri Birliği adına Dr. Metin Bakkalcı ve Merkez Konseyi üyesi Dr. Altan Ayaz, IRTC adına Miriam Wernicke, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Haluk İnce, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom ve Avrupa Komitesi Türkiye Delegasyonu adına Tibor Varadi katıldılar.

İstanbul Protokolü’nün “işkencenin etkin araştırılmasına ilişkin tek kılavuz belge” olduğuna dikkat çekilen basın toplantısında, bugün bütün dünyada işkencenin önlemesi konusunda İstanbul Protokolü’nün yol gösterici olduğu belirtildi. Basın toplantısında, Türkiye’nin bir süredir “işkenceye karşı sıfır tolerans” yaklaşımını benimsendiği vurgulandı ve bu bağlamda İstanbul Protokolü uygulama eğitimlerinin önemine işaret edildi.

Basın toplantısını izleyen konuklar arasında TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de yer aldı.