Kocaeli'de son kullanma süresi dolmak üzere olan bebek maması dağıtıldı

altKocaeli"nde, bebeği olan annelere son kullanma süresi dolmak üzere bebek maması dağıtıldı. Kocaeli Tabip Odası, İzmit Belediyesi Sosyal Destek Projesi kapsamında 30 bin mama dağıtıldığını belirterek, gerek "Anne Sütünü Teşvik Programı"nı baltalayan bir yaklaşım olması nedeniyle, gerekse son kullanma sürelerinin dolmak üzere olması nedeniyle, bu uygulamaya son verilmesini istedi. TTB Merkez Konseyi de, konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü"ne bir yazı gönderdi.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sıhhiye-ANKARA

13.05.2009

T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI’NA

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

ANKARA

Bebek beslenmesinde en temel ve güvenli kaynak anne sütüdür. Anne sütünün bulunduğu durumlarda bebeğe mama verilmesi, anne sütünün kesilmesine yol açacağı için çok sakıncalıdır. Öte yandan mamanın yeterli düzeyde sağlanamaması koşullarında da bebeklerde yetersiz dengesiz beslenme ve büyüme gelişme geriliği oluşması kaçınılmazdır. Bebek maması dağıtımında temel sorun ve tehlike mamanın sürekliliğinin sağlanamamasıdır. Mama nedeniyle anne sütü kesilen durumlarda mama satın alamayacak durumdaki ailelerde anneler mamayı sulandırarak vermeye başlamakta bu ise bebeğin yetersiz beslenmesine neden olmaktadır. İzmit Belediyesinin girişimi  60"lı yıllarda Afrika"da yaşanan Nestle faciasını anımsatmaktadır. Afrika’da olduğu gibi anneler yetersiz miktardaki mamayı giderek daha fazla sulandırarak kullanacaklar ve bebekleri hem tartı, hem de bağışıklık sistemi açısından zayıf kalacaktır.

Bebek beslenmesi siyasi kaygılardan uzak tutulması gereken bir alandır. İzmit örneğinde olduğu gibi son kullanma süresi dolmak üzere olan mamaların Belediye tarafından alınması ve dağıtılması ise yukarda sayılan tıbbi sorunların ötesinde bir ahlaki sorunu işaret etmektedir. Kamuoyunu bilgilendirmek ve Sağlık Bakanlığı’nı mama dağıtımını engellemek üzere derhal girişimde bulunması için uyarmak görevimizdir.

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık