TTB Başkanlar Toplantısı Açıklaması

alt11 Nisan 2009 günü yapılan Başkanlar Toplantısı'nda;

- Tabip odalarının Sağlık Bakanlığı'nca denetlenmesi,
- Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan

'Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı'


değerlendirilmiş, aşağıdaki görüşlerin kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırılmıştır: *

Sağlık Bakanlığı Denetleme Girişimi:
  1. 1953 yılında kurulan Türk Tabipleri Birliği tarihinde Tabip Odalarının Sağlık Bakanlığınca denetlenmesi ilk kez 9 Mart 2009 tarihinde Ankara Tabip Odası’nın Sağlık Bakanlığı müfettişlerince haberdar edilmesiyle gündem olmuştur. Kuruluşundan bu yana geçen 56 yıl boyunca hiçbir hükümet ya da Sağlık Bakanlığı böyle bir girişimde bulunmamıştır.
  2. Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları denetime açık olup, 1953 yılından bu yana denetlenmektedirler. Söz konusu denetimin yolu belirlidir, demokratik, şeffaf, katılımcı bir çerçevede tanımlanmış denetleme kurulları aracılığıyla yerine getirilir. Ayrıca ve tamamlayıcı olmak üzere olağan ve gerektiğinde olağanüstü yapılan genel kurullar ile doğrudan üye denetim ve karar alma olanağı da bulunmaktadır. Kuşkusuz tüm bunların dışında yargı denetimi yolu açıktır.
  3. Mevcut durumda, Sağlık Bakanlığı’nın 1953 yılında 6023 sayılı TTB yasasında bulunmayan, 1980 sonrası antidemokratik, baskıcı, militarist bir ortamda Kurucu Meclis’in de değil, MGK’nın iradesi ile TTB yasasına eklenen bir maddeyi gerekçe göstererek “rutin” denetleme girişiminde bulunması mevcut hükümet adına düşündürücüdür.
  4. TTB, Tabip Odaları açısından meslek odasının bağımsızlığı, her türlü güç odağı ve hiyerarşik mekanizma dışında tutulması doğal ve zorunludur. Bu kavrayış tartışılamaz, korunması için her türlü çaba harcanmaya değerdir.
  5. Başkanlar toplantısı Ankara Tabip Odası nezdinde gündeme gelen Sağlık Bakanlığınca denetleme girişimini kabul edilemez olarak değerlendirmiştir. Bu kararın kamuoyu ve muhataplarıyla paylaşılması amacıyla Merkez Konseyi görevlendirilmiştir.
  6. Dileğimiz ve beklentimiz Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik kavrayış ve işlerliğin gereği olan tutumun alınarak konunun gündemimizden fiilen çıkması, mümkün olan en kısa zamanda da yasalardan bütünüyle kaldırılmasıdır. Merkez Konsey bu anlamda da görevli olarak süreci değerlendirmelidir.    

* Söz konusu değerlendirme basın toplantısı yoluyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.

.