Prof. Dr. Türkan Saylan'ın arkasındayız

altTTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın TTB Merkez Konseyi delegesi olduğunu belirterek, “Eğer TTB’nin, 100 bin hekimin kutsal bir değeri varsa, Türkan Saylan’ın temsil ettiği kimlik bizim kutsalımızdır” diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi, Ergenekon soruşturması kapsamında bu sabah (13.04.2009) saatlerinde evi aranan Prof. Dr. Türkan Saylan ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkan Saylan’ın evinin aranmasının tüm hekim camiasını üzdüğünü belirtti. Saylan’ın demokrasi karşıtı herhangi bir hareketin içinde olduğuna inanmadıklarını ifade eden Gürsoy, “TTB olarak onun demokrasi yandaşı bir kimliğe sahip olduğu konusunda garanti verebiliriz. Taahhüt edebiliriz” diye konuştu.

Türkan Saylan’ın hekim olarak bugüne kadar çok önemli işler yaptığını belirten Gürsoy, Saylan’ın Türkiye’de cüzam hastalığına karşı mücadelenin öncülerinden biri olduğunu, sayısız demokratik örgütte, öğretim üyeleri derneği ve sendikasında çalışmış, toplumsal sorumlulukları kadar iyi hekimlik değerlerine de sonuna kadar sahip çıkan bir hekim olduğunu vurguladı. Saylan"ın son 15 yıldan beri de yoksul kız çocuklarının eğitim almaları konusunda olağanüstü çabalar gösterdiğini kaydeden Gürsoy, sözlerinin şöyle sürdürdü:

“Bütün bu örneklerle birlikte, eğer TTB’nin, 100 bin hekimin kutsal bir değeri varsa, Türkan Saylan bizim kutsalımızdır. Türkan Saylan’ın temsil ettiği kimlik bizim kutsalımızdır. Bugün hepimiz Türkan Saylan’ız. Onun rencide edilmesi, örselenmesi bizi rencide edecektir. Bu da bizler için travma niteliği taşır. Travmaya uğramış hekimlerin görevlerini yerine getirme konusunda bir takım güçlüklerin olacağını anlamak mümkün. Umuyorum Türkan Saylan, hastalığı da dikkate alınarak en kısa sürede özgürlüğüne kavuşsun ve istirahate çekilebilsin. Bu olmadığı takdirde TTB’li tüm hekimler adına konuşuyorum; ona yapılan muameleyi kendimize yapılmış addedeceğiz.”

Saylan’ın sağlığından endişeli olduklarını da vurgulayan Gürsoy, “Ama sanıyoruz ki Türkiye’de yasal süreç bunları dikkate alacaktır. Türkan Saylan’ın tedavisinde en ufak bir aksama çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Biz yakından biliyoruz ki -ben bir doktor ve arkadaşı olarak çok iyi biliyorum ki- gerçekten hastalığının kritik bir evresindedir. İlerlemiş bir kanser hastasıdır. Karaciğer yetmezliği içindedir. Bütün bunların özenle dikkate alınmasını umuyoruz” diye konuştu.

Gürsoy, basın toplantısını, tüm hekimler adına Türkan Saylan’a sevgi ve dayanışma duygularını ifade ederek tamamladı.