Sedat Turğay davasında karar: Müfettişin eylemi işkence!

altSağlık Bakanlığı Müfettişi Mutlu Güner’in Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde yürüttüğü teftiş sırasında Başhekim Dr. Sedat Turğay’ın intiharı üzerine teftiş sürecindeki eylemlerin görevi kötüye kullanma ve hakaret suçlarını oluşturduğu suçlamasıyla 2 Haziran 2008 tarihinde Bolu Asliye Ceza Mahkemesinde başlayan dava 6 Nisan 2009 tarihli duruşma ile sona erdi.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı tarafından sanığın görevi kötüye kullanmak ve memura görevi sebebiyle hakaret suçlarının oluştuğu ve sanık Mutlu Güner’in bu suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Davanın müdahilleri arasında yer alan Bolu Tabip Odası vekili Av. Ozan Çelikdağ ve diğer müdahiller vekili Av. Mustafa Güler ise sanığın suçunun İŞKENCE olduğu ve Türk Ceza Yasasının 94 ve 95. maddeleri uyarınca cezalandırılabilmesi için dosyanın Bolu Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ettiler.

Mahkeme, sanık müfettiş Mutlu Güner’in eylemlerinin Türk Ceza Yasasının 94. maddesinde belirtilmiş olan İŞKENCE olduğu tespitini kabul ederek görevsizlik kararıyla dosyanın Bolu Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine verdi. Sanık bu karara Bolu Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz edebilecektir.

Bu kararla, davanın katılanları arasında bulunan Türk Tabipleri Birliği, Bolu Tabip Odası ve Dr. Sedat Turğay’ın ailesinin yargılama sürecinin başından bu yana savunduğu, sanık Mutlu Güner’in eylemlerinin bütünsel olarak değerlendirilmesiyle manevi işkence suçunun oluştuğu savı Mahkeme tarafından kabul edilmiş oldu.

Yargılama, sanığın görevsizlik kararına karşı yapması beklenen itirazının değerlendirilmesinden sonra Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tayin edilecek günde yapılacak duruşma ile devam edecektir.

Sanık Mutlu Güner, İŞKENCE suçu sebebiyle yargılanması sonrasında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecektir. Dr. Sedat Turğay’ın ölümünün bu işkence suçu sonucunda gerçekleştiğinin kabul edilmesi halinde ise sanık Mutlu Güner, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılacaktır.