Meslek örgütlerinden YÖK Başkanı'na 38. madde ziyareti

altYÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, en kısa zamanda yeni bir genelge ile meslek örgütlerinin 38. madde kapsamına girmediğinin duyurulacağını açıkladı.

Meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri, YÖK Yasası’nın 38. maddesine dayanarak “meslek kuruluşlarında görev yapan öğretim üyelerinin YÖK’ten izin almaları gerektiğini” savunan genelge ile ilgili olarak bugün (0.4.03.2009) YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ı ziyaret ettiler.

Yedi meslek örgütü tarafından istenen randevuya YÖK Başkanı tarafından 15 dakikalık bir zaman ayrılmıştı. Buna karşın görüşme 1 saati aşkın sürdü. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, burada yaptığı konuşmada meslek birliklerinin 38. madde kapsamına girmediğini, ancak basına yansıyan haberlerde ve YÖK’ten gelen yazıda bu konuya ilişkin herhangi bir netlik olmadığını söyledi. Bu nedenle TTB olarak bu konuya ilişkin dava açtıklarını belirten Gençay Gürsoy, bu ziyaretle konuyu açıklığa kavuşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da, bu genelgeyi meslek kuruluşları ile ilgili herhangi bir kısıtlama yapmak amacıyla hazırlamadıklarını, üniversitelerin çalışma düzeniyle ilgili olarak bazı kural ve disiplin dışı davranışları dikkate alarak böyle bir genelge yayımlamayı gerekli gördüklerini bildirdi. Meslek birliklerinin 38. madde kapsamına girmediği yönündeki değerlendirmeye katıldığını belirten Özcan, en kısa zamanda “meslek birliklerinde görev yapan öğretim üyelerinin çalıştıkları kuruma yazılı bildirimde bulunmalarının yeterli olduğu” yönünde yeni bir genelge yayımlayacaklarını da açıkladı.

Görüşmeye, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, TÜRMOB Başkanı Masum Türker, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı Şevket Kaya ile Genel Sekreter Hilmi Şener, TMMOB Genel Sekreteri Hakan Genç ve Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Süha Alpay katıldılar.