Hekim yetkisinde tabip odası onayı zorunlu

altDanıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hekim yetkisi verilmesinde tabip odası onayının zorunlu olduğuna karar verdi.

2003 yılında SSK tarafından çıkartılan 3-222 sayılı Hekim Yetkisi Genelgesi’nin tabip odalarının yetkilerini kısıtlayan hükümleri, Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan dava sonucunda, önce yürütmesi durdurulmuş ardından da iptal edilmişti. Bu Genelge’nin yürütmesi durdurulan hükümlerinin yargı kararına uygun olarak yeniden düzenlendiği savunulan ve 2006 yılında SSK tarafından çıkartılan 3-255 sayılı Hekim Yetkisi Genelgesinde de önceki hukuka aykırılıklar benzer şekilde mevcut olduğundan bu hükümlerin iptali istemiyle de yine Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açılmıştır.

Sosyal Sigortalar Kurumu, herhangi bir yetkisi olmadığı halde, iptali istenen Genelge hükümleriyle, işyeri hekimlerine hekim yetkisi verilmesinde Türk Tabipleri Birliği Yasası uyarınca oda onayı alınması gerektiğine ilişkin zorunluluğu ortadan kaldıran düzenlemeler getirmiştir. Ayrıca yine bu Genelge ile işyeri hekimlerine verilen yetkinin ‘işyerine bağlı diğer işyerlerinde de geçerli olduğu’ belirtiliyor; hekimle işveren arasında düzenlenecek sözleşmenin Genelge ekinde belirtilen şekilde olması zorunlu tutularak, sözleşmeye ilişkin SSK Ünite görüşünün de olması gerekli görülüyordu.

Bütün bu hükümler Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada, Danıştay 10. Dairesinin 2006/817 E. 2008/6567 K. sayılı kararıyla iptal edildi.

Bu kararla, 1997 yılından bugüne kadar verilen kararlarda sürekli biçimde vurgulandığı üzere işyeri hekimlerinin görevlendirilmelerinde ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hekim yetkisi verilmesinde tabip odasından onay alınmasının zorunlu olduğu hususu idareye bir kez daha hatırlatılmıştır.
 
Danıştay kararına göre;
  • Hekim yetkisi verilmesinde, tabip odası onayının aranmadığı hükümler, Türk Tabipleri Birliği Yasasına açık aykırılık sebebiyle (Madde: 1/A-a-b ile 1/B-a)
  • Hekim yetkisinin "işyerine bağlı diğer işyerinde" de geçerli olacağına ilişkin hükümle, verilen yetkinin sınırlarının belirsizleştirilmesi sebebiyle (Madde:7)
  • Genelge ekindeki sözleşmenin imzalanması gerektiğine ilişkin hüküm (Madde:15) ise Sosyal Güvenlik Kurumunun bu alanda düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı gerekçesiyle
iptal edilmiştir.

Bu Danıştay kararı uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu, 30 gün içinde, hekim yetkisi verdiği kişilerin durumlarını inceleyerek tabip odası onayı bulunmayanların yetkilerin iptal etmek; bundan sonra verilecek hekim yetkilerinde de ilgili tabip odası onayını aramak zorundadır.

TTB HUKUK BÜROSU

Danıştay 10. Dairesinin 2006/817 E. 2008/6567 K. sayılı kararı