Dr. Sedat Turğay davası

altBolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Sedat Turğay’ın intiharıyla sonuçlanan teftiş olayında, Sağlık Bakanlığı Müfettişi Mutlu Güner’in görevini kötüye kullandığı iddiasıyla açılan davanın dördüncü duruşması 21 Ocak 2009 günü gerçekleştirildi.

Bilgi notu (Dr. Sedat Turğay davası duruşması)

Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde Sağlık Bakanlığı müfettişlerinden olan Mutlu Güner tarafından yapılan ve 4 ay süren teftiş sonrasında Hastane Başhekimi Dr. Sedat Turgay 30.07.2007 tarihinde intihar ederek yaşamına son vermiştir. Dr. Sedat Turğay’’ın intiharı ile sonuçlanan soruşturma sürecinde müfettiş Mutlu Güner’in tutum ve davranışlarıyla görevini kötüye kullandığı ve Dr.Sedat Turğay’a hakaret ettiği iddialarıyla açılan davada dördüncü duruşma 21 Ocak 2009 tarihinde Bolu Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Aralarında Türk Tabipleri Birliği, Bolu Tabip Odası ile Dr.Sedat Turğay’ın eş ve çocuklarının bulunduğu katılanlar tarafından sanık Mutlu Güner’in eylemlerinin manevi işkence olduğu ve Türk Ceza Yasasının 94. maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği; bu çerçevede Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararı vermesine yönelik talepleri henüz karara bağlanmamıştır.

Duruşmada Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi çalışanlarından 7 kişi tanık olarak dinlenmiştir. Tanıklar, sanığın hastanede yaptığı teftiş sırasındaki görevi kötüye kullanma ve hakaret içeren söz ve eylemleri hakkında açıklamalarda bulunmuşlardır.

Delillerin toplandığı dosyada Savcılık’tan esas hakkındaki görüşü sorulmuştur. Savcılık, sanığın söz, hitap ve eylemlerinin hastane başhekimi olarak görev yapan Dr.Sedat Turğay’a karşı üstlendiği kamu görevi sebebiyle onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte davranış ve sözleriyle zincirleme biçimde hakaretlerde bulunduğu; ayrıca Teftiş Kurulu Yönetmeliğine aykırı işlem ve eylemlerle görevi kötüye kullanma suçunu işlediği belirtilerek cezalandırılması talep edilmiştir.

Savcılık görüşünde hakaret eyleminin görev sebebiyle yapıldığının iddia edilmesi karşısında Mahkeme tarafından, sanık Mutlu Güner’e ek savunma hakkı tanınmış; bunun için süre istenmesi üzerine 30 günlük savunma süresi verilmiştir. Aynı süre içinde bütün tarafların esas hakkında görüşlerini yazılı olarak dosyaya sunmasına da karar verilmiş ve duruşma karar verilmek üzere 6 Nisan 2009 tarihine ertelenmiştir.

Mahkeme tarafından, aralarında Türk Tabipleri Birliğinin de bulunduğu katılanlar tarafından talep edildiği üzere sanık Mutlu Güner’in eylemlerinin manevi işkence olarak kabul edilmesi halinde görevsizlik kararı verilerek dosya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecektir. Mahkeme görevsizlik kararı verilmesine ilişkin istemi reddederse esasa ilişkin olarak karar verecek sanığın mahkumiyetine ya da beraatine karar verebilecektir. İddianamede belirtilen ve Savcılık görüşünde gerçekleştiği kabul olunan suçlar uyarınca ceza verilmesi halinde Mahkeme tarafından takdiren, iki yıl üç aydan altı yıl dört aya kadar hapis cezası verilebilecektir. (TCK 257/1, 125/3-a, 43/1)