TTB'den Dünya Tabipler Birliği'ne Gazze için acil toplantı çağrısı

altTTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Dünya Tabipler Birliği Başkanı Dr. Yoram Blachar'a bir mektup göndererek, Gazze'de yaşanan olaylarda hekim ve sağlık çalışanlarının durumunu ele almak üzere acil bir toplantı yapmaya çağırdı.

Sayın Dr. Yoram Blachar,

Dünya Tabipler Birliği Başkanı

Gazze’de yaşanan ve ciddi bir kaygı ve derin bir üzüntü ile izlediğimiz olaylar bizi hekimler ve Türk Tabipleri Birliği olarak bu sürece dahil olmaya zorlamaktadır. Yüzlerce sivilin yanı sıra sağlık çalışanı ve hekimler öldürülmekte ve İsrail İnsan Hakları İçin Hekimler örgütü de dahil çeşitli kuruluşların sağlık araçları saldırıya maruz kalmaktadır.

Savaş mesleğimizin varlık nedeniyle bağdaşmamaktadır ve kabul edilemez bir durumdur. Dünya Tabipleri Birliği’nin bütün tabip birlikleri adına dünya kamuoyuna, saldırının ve savaşın durması için yapacağı çağrı çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Dünya Tabipleri Birliği’nin “Silahlı Çatışmalarda Tıbbî Personelin Hak ve Sorumlulukları”[1] belgesi bizlere acil bir eylem planı yapma sorumluluğunu yüklemektedir. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak Dünya Tabipler Birliğini İsrail hükümetinin Gazze şeridine yönelik saldırıları konusunda acil bir toplantı yapmaya çağırıyoruz. Bu yolla

—Öldürülen meslektaşlarımız için bir özrün dilenmesi ve gerekli soruşturmaların başlatılması için girişimde bulunulması,

—Saldırıya uğrayan meslektaşlarımızın ve çalışma ortamlarının korunması,

—Olağanüstü zor koşullara karşın mesleğimizin temel ilkeleri doğrultusunda çalışan meslektaşlarımızla ve diğer sağlık çalışanlarıyla dayanışma ortamının kuvvetlendirilmesi,

—Başta tıbbi personel ve hastaların olmak üzere hareket özgürlüğünün sağlanması,

—Başta tıbbî malzeme ve ilaç sevkiyatı olmak üzere mal dolaşımının sağlanması,

—Çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere tüm sivillerin yaşamlarının korunması olanaklı olabilecektir.

İsrail ve Filistin yanı sıra tüm ülkelerden hekimleri bir araya getirerek Dünya Tabipler Birliği İsrail ve Filistin arasında bir barış köprüsü oluşturmanın zeminini sağlayacaktır.

Türk tabipleri Birliği kuşkusuz kendisinden beklenen sorumlulukları üstlenecektir. İçten saygılarımızla.

Prof. Dr. Gencay Gürsoy
Türk Tabipleri Birliği Başkanı