Yeni taslak kabul edilemez!

Türk Tabipleri Birliği İşyeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Kolu, "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı"na ilişkin görüşünü açıkladı:

Bu taslak ile ülkemiz çalışma yaşamının temel sorunu olan; tüm çalışanların sağlık ve iş güvenliğini sağlayacak bir düzenleme yapılması tercih edilmemiş, buna karşılık yönetmeliğin başında "en az 50 isçi çalıştıran işyerlerini" kapsar, diyerek çalışanların yarıya yakını İSİG hizmetlerinin dışında tutulmuştur. "50’nin altı çalışanı olan işyerlerinin" sorunun ağırlıklı kaynağı olduğu gerçeğine ve bu alanın düzenleneceği tespitlerine karşın, taslak çok geri bir düzeyi hedeflemiştir.

Çıkarılmak niyetinde olunan taslağın en can alıcı noktası, işyerleri için tanımladığı "Sağlık ve güvenlik birimleri" ve "Ortak sağlık ve güvenlik birimleri"dir. "50 çalışan sınırını koyarak bu birimlerin işyerlerinde kurulmasının tarif edilmesinin hemen sonrasında "bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını işyeri dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden de alabilirler" denilmektedir. Dışarıdan hizmet alınması, önümüzdeki dönemde belirlenecek olan üç sınıflı risk kategorisine göre 500 ile 1000 çalışan sınırına çekilmek istenmektedir.

Bu hizmetlerin taşeronlaştırılmasının gerçekleşmesi halinde halen aktif işyeri hekimliği yapan işyeri hekimlerinin yaklaşık dörtte üçünün  kısa ve orta vadede etkilemesi kaçınılmaz olacaktır.

Dışarıdan satın alma biçimindeki ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin, işyeri risk sınıfı ne olursa olsun işyerine mesafesi 1km.den daha yakın olması halinde, o işyerinde hiçbir sağlık ve güvenlik yapılanması şartının aranmayacağı ifade edilmektedir.

Yardımcı sağlık personeli tanımı taslaktan çıkarılmış olup, sadece bir yerde “gereğinde diğer sağlık personeli görevlendirir ve çalışma süresince en az bir ‘ilk yardımcı’ görevlendirilir” denilmiştir.

Mesleki bağımsızlık kavramı sadece "işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak kaydıyla görevini yapmaktan alıkonulamaz" cümlesiyle sağlanacağı varsayılmıştır.

Yeni işyeri hekimliği eğitiminin, bakanlık tarafından onaylanmış "eğitim vermeye yetkili kurum veya kuruluş" tarafından verilecek eğitim sonrasında Bakanlıkça düzenlenecek sınavda başarılı olma koşuluyla sağlanması hedeflenmiş, geçmişteki bütün hukuki karşıt kararlara rağmen bu haliyle "ilk yardım sertifikası" eğitimlerini anıştırır bir düzeye indirgenmiştir.

2003 yılından sonra TTB"nin üniversitelerle birlikte verdiği sertifikalar geçersiz sayılmış olup, aktif işyeri hekimlerinin büyük çoğunluğuna "bilgi yenileme eğitim programlarına katılma şartı" getirilmiştir.

Taslağın basta iş güvenliği uzmanları ile ilgili olmak üzere diğer birçok eleştirilecek maddesi bulunmaktadır.

Taslağın bu haliyle çıkarılmasının alanın sorunlarına ve alanın aktörlerinin çalışma koşullarına olumlu bir katkısının olmayacağını düşünüyor ve geri çekilmesini talep ediyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOLU

"İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı" için...