3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ UZMANLIK DERNEKLERİ EŞGÜDÜM KURULU (TTB-UDEK)

'3 ARALIK ULUSLARARASI (DÜNYA) ENGELLİLER GÜNÜ' BASIN İÇİN BİLGİ NOTU:

AYRIMCILIĞA SON !

Dünya Engelliler Günü engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çeşitli etkinliklerin uluslararası alanda organize edildiği bir gün özelliği taşımaktadır. Bu özel gün kapsamında en önemli vurgu; her türlü koşul ve olanağın engelli bireyler ve engelli olmayan bireyler için EŞİT olması gerekliliğidir.
Dünyada yaklaşık 600 milyon kişinin herhangi bir engeli bulunmaktadır. Engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu (400 milyon kişi) az gelişmiş ve yoksul ülkelerde yaşamaktadırlar. Dünyada engellilerin 500 milyonu çalışma yaşındadır. Varsıl ülkelerde bu yaş grubundaki engellilerin %50-70'inin herhangi bir işi yok iken bu rakam yoksul ülkeler için %80-90'a ulaşmaktadır. Herhangi bir işkolunda çalışmayan engellilerin sağlık başta olmak üzere pek çok hakkı bu olumsuzluk üzerinden ihlal edilmektedir. Süregen (kronik) hastalıklar, yaralanmalar, trafik kazaları, şiddet, yaşlanma ile birlikte artan sağlık sorunları gibi durumlar sağlık açısından da öncelikli olumsuzluklar arasındadır. Türkiye'de engelli bireylerin sayısı ile ilgili yapılmış en kapsamlı çalışma Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından 2002 yılında yapılmış olan ve nüfusun %12,29'unu (yaklaşık 1,8 milyon kişi) oluşturan bir veriye dayanmaktadır. Engelli bireyler ülkemizde çoğunlukla işgücüne katılmamakta (%78,29), tedaviye gereksinimleri oldukları halde önemli bir kısmı (yaklaşık yarısı) tedavi olanaklarını kullanamamaktadırlar.

Engelli bireylerin haklarının daha güçlü savunuculuğunun yapılabilmesi için 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 'Engellilerin Hakları Konusunda Sözleşme' kabul edilmiştir. Bu sözleşme ile engellilerin çalışma yaşamına katılabilmeleri için koşulların yeterince sağlanamadığına vurgu yapılmakta; bu yapay engelin ortadan kaldırılabilmesi için bütün taraf ülkelerin birlikte mücadele etmeleri gerektiği üzerinde durulmaktadır.

Uluslararası Engelliler Günü'nün 2008 yılı teması; Engelli Bireylerin Hakları Sözleşmesi: Herkes İçin Saygınlık ve Adalet olmuştur. Bireyler ve kurumlar olarak bu özel günün üç şekilde parçası olunabilir: Katılım, aktivitelerin planlanması ve uygulanması, mesajların ortaklaştırılması ve yaygınlaştırılması. Her profesyonel meslek grubu benzer bir yaklaşımı kendi alanına uyarlamalıdır.

Günümüzde engelli bireyler engellerini yaratan sağlık sorunlarının yanı sıra; durumlarına bağlı olarak damgalama, etiketleme gibi sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını da engelleyen koşulları yaşayabilmektedirler. Sadece sakatlığın olmaması değil; bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik halinde olması olarak da tanımlanan sağlığın bütünselliği içinde gerilerde kalabilmektedirler.

Sağlık çalışanları; daha da özelde hekimler engelli bireylerin sağlık sorunlarını gündeme taşımalıdır. Çözümler için ilgili tarafların yapmaları gerekenler konusunda uzlaşan bir yöntem belirleyici olabilir.


Kaynaklar
1. http://search.who.int/search?ie=utf8&site=default_collection&client=WHO&proxystylesheet=WHO&output=xml_no_dtd&oe=utf8&q=world+disability+day.
2. International Day of Persons with Disabilities - 3 December. http://www.un.org/disabilities/default.asp?navid=22&pid=109.
3. Türkiye Özürlüler Araştırması Temel Göstergeleri.
http://www.engelsiz.hacettepe.edu.tr/index_dosyalar/Page524.htm. Erişim tarihi: 2 Aralık 2008.