Kadına Yönelik Şiddet Çalıştayı yapıldı

TTB Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Kolu ile İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu’nun birlikte hazırladıkları “Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Güncel Tıbbi ve Hukuki Uygulamalar” başlıklı atölye çalışması, 29-30 KASIM 2008 tarihlerinde İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirildi.

Şiddet gören kadınlarla mesleki yaşamlarında karşılaşan hekimler, hukukçular ile bu kadınlara yardımcı olmak için çalışan kadın örgütleri, şiddete uğrayan kadınlara yönelik güncel uygulamaların etkinliğini ve bu vakalara ilişkin karşılaştıkları güçlükleri tanımladılar, çözüm önerileri doğrultusunda görüşlerini ortaklaştırdılar.

Farklı hekimlik ortamlarında çalışan çeşitli uzmanlık alanlarından hekimler, kadına yönelik şiddetin yaygın görülmesi ve sonuçları itibarıyla bir halk sağlığı sorunu olduğunu, ancak hekimler arasında toplumsal cinsiyet yaklaşımı ve şiddete yönelik farkındalığın geliştirilmesi gerektiği konusunda ortak görüş bildirdi.

Şiddet ve sonuçları adli tıp, psikiyatri, halk sağlığı, kadın hastalıkları, birinci basamak uygulamaları yönünden incelendi. Hekimler arasında geniş ölçekli bir çalışma kurgulandı. Hekimler, hukukçular ve kadın örgütleri, kadına yönelik şiddete karşı ortak tutum alınması doğrultusunda bir birliktelik gereksinimi olduğunu belirterek, bu yönde çalışmanın ilk adımını attılar.

Çalıştay katılımcılar tarafından gerekli ve başarılı bulundu. Çalıştay’ın detaylı raporu kısa süre sonra açıklanacak.