Onbinler Sıhhiye'de buluştu

DİSK ve KESK tarafından düzenlenen, Türk Tabipleri Birliği'nin de destek verdiği 'İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi', on binlerce kişinin katılımıyla ve büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Ankara'ya gelen emekçiler, 29 Kasım Cumartesi sabahı Hipodrom alanında bir araya geldiler. KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, TMMOB, TTB ve Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin yer aldığı topluluk, buradan mitingin yapılacağı Sıhhiye meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

'Krizin faturası patronlara', 'İşçi memur el ele, genel greve', 'Zam, zulüm, işkence, işte AKP' sloganlarının atıldığı yürüyüş kolu miting alanına girdiğinde, diğer ucu hala hipodromdaydı. Kalabalık nedeniyle yürüyüş kolunun alana yerleşmesi zaman aldığından, miting belirtilen saatten biraz daha geç başladı. İlk konuşmayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, bu krizin kapitalizmin krizi olduğunu belirterek, emekçilerin krizin bedelini ödemek istemediklerini söyledi.

Kriz teğet geçmedi, kalbimize saplandı

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 'Hayır, kriz teğet geçmedi, tam da kalbimize saplandı ama şimdi teslim olma zamanı değil, direnme zamanı' diye konuştu.  IMF'ye, AKP'ye ve sermayeye seslenen Çelebi, 'Sizin yasalarınız, gücünüz dünya çapında örgütleriniz varsa, bizim de emeğimiz, üretimden gelen gücümüz, insanca yaşanacak bir dünyaya olan inancımız ve sınıf kardeşliğimiz var. Biz mücadeleye hazırız' dedi.
KESK Başkanı Sami Evren de, mitingle eşzamanlı olarak AKP'nin Kızılcahamam'da toplantı yaptığını belirterek, 'Biz de o toplantıya meydan okumak için buradayız' diye konuştu. AKP'nin bu toplantıda, IMF'nin önüne koyduğu paketi açacağını belirten Evren, şunları söyledi:

'Paketin içinde şirketleri kurtarmak için hangi vergilerde ne kadar indirim yapılacağı planlanıyor. Biz de asgari ücretten vergi alınmasın diyoruz. Taleplerimizi dikkate alan bir ekonomik ve sosyal programı hayata geçirmezseniz buradaki 10 binlere 10 binler katarak Türkiye'nin tüm sokaklarını size dar ederiz.'

Krizin faturasını patronlar ödesin
Mitinge katılanlar ''Krizin faturasını patronlar ödesin'', ''Yapılan zamlar geri alınsın'', ''İşçi, memur el ele genel greve'', ''Hamd olsun direniyoruz'', ''Genel grev, genel direniş'' sloganları atıp, ''Ürettik kazandık. İşimizi istiyoruz'', ''İşten atılmalara, zamlara son'', ''Hamd olsun isyan olsun'', ''Şirketleri değil, gezegeni kurtarın'', ''Enerjiye değil, emekçiye zam'', ''İşten çıkarmalar durdurulsun'' dövizleri taşıdı.
Yaklaşık 5 bin polisin görev yaptığı, çevre binaların çatı katlarına keskin nişancıların yerleştirildiği ve polis helikopterlerinin güvenlik uçuşu yaptığı mitinge, CHP, DSP milletvekilleri, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, bazı siyasi partiler, meslek ve sivil toplum örgütleri destek verdi.