Sağlık emekçilerinin yürüyüşü Ankara'da son buldu

Dev-Sağlık İş, SES ve TTB’nin katılımıyla 26 Kasım günü İstanbul’dan başlatılan “Güvenceli İş ve Sağlık Hakkı İçin Ankara Yürüyüşü”, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir duraklarından sonra, bugün (28 Kasım 2008) Ankara’da Kızılay Genel Merkezi ve Sağlık Bakanlığı önünde yapılan açıklamalarla son buldu.

 Yürüyüş kolunu Ankara’da yine TTB, DİSK/Dev-Sağlık İş ve SES’ten temsilciler karşıladı. Öğle saatlerinde Kolej Kavşağı’nda buluşan topluluk daha sonra Ziya Gökalp Caddesi üzerinden, Ataç Sokak’ta bulunan Kızılay Genel Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti.

Burada önce Dev-Sağlık İş Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Kızılay işçilerinin işten çıkarılmasına tepki göstermek ve işçilere destek olmak üzere burada olduklarını belirten Çerkezoğlu, baskılara boyun eğmeyeceklerini ve emekçilerin yine örgütlenmeye devam edeceklerini bildirdi. Çerkezoğlu, 29 Kasım’da yapılacak mitinge çağrıda bulundu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, Kızılay’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilere destek vermek için burada olduklarını belirterek söze başladı. “Anayasal bir kurum, anayasal hakkını kullananları için çalışanlarını sürgün ediyor, işten çıkartıyor” diyen Çelebi, Türkiye’de yönetim krizi yaşandığını söyledi. Çelebi, Kızılay’a alternatif olarak “Deniz Feneri” gibi çeşitli yardım dernekleri kurulduğunu belirterek, “Bu ülkeyi yönetenler de Kızılay’a sahip çıkmak yerine, bu tür dernekleri destekliyorlar. Bu oyunu bozmak lazım, esas oyun buradadır” diye konuştu. Çelebi, Kızılay geri adım atana kadar bu uygulamayı bütün uluslararası platformlarda dile getireceklerini kaydetti.

Grup daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın önüne yürüdü. Burada da, SES Başkanı Bedriye Yorgun, örgütler adına ortak basın açıklamasını okudu. Yorgun, “Bu krizi biz çıkarmadık, bedelini ödemeyi de reddediyoruz” diye konuştu. KESK ve DİSK’in çağrısıyla 29 Kasım günü yapılacak mitingde hep beraber olacaklarını duyuran Yorgun, “İşsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasi mitingi mücadelemizde yeni bir dönem başlatacaktır. Sözün bittiği yer tarihin değişmeye başladığı yerdir. Şimdi tam oradayız” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklaması “baskılar bizi yıldıramaz”, “susma haykır, sağlık haktır”, “baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde sona erdi.