Dr.Sedat Turğay davası: Tanıklar dinleniyor ?

Dr.Sedat TURĞAY, Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimliği görevini yürütürken 2007 yılı Mart ayında Sağlık Bakanlığı tarafından inceleme ve teftiş amacıyla müfettiş Mutlu GÜNER gönderilmiştir. Adı geçen Müfettiş tarafından sürdürülen teftiş sırasında 30 Temmuz 2007 tarihinde Dr.Sedat TURĞAY intihar ederek yaşamına son vermiştir.

Bu olay sonrasında, Müfettiş Mutlu GÜNER'in teftiş sırasındaki tutum ve davranışlarının Dr.Sedat TURĞAY'ı intihara sürüklediği, adı geçen müfettişin görevini kötüye kullandığı ve Hastanede görevli hekim ve diğer personele karşı hakaret ve tehditlerinin bulunduğu iddialarıyla suç duyurularında bulunulmuştur.

Söz konusu suçlardan dolayı soruşturma yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli izin verilmemiş; itiraz üzerine Danıştay Mutlu GÜNER'in görevli olduğu dönemdeki söz ve eylemleri sebebiyle görevi kötüye kullanma suçundan dolayı soruşturulmasına izin vermiştir.

Bolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Mutlu GÜNER hakkında görevi kötüye kullanma ve hakaret suçlamasıyla dava açılmıştır. Mutlu GÜNER'in sanık sıfatıyla yargılandığı dava Bolu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yürütülmektedir. Bu davanın ilk duruşmasında Dr.Sedat TURĞAY'ın eşi ve çocuklarının yanı sıra Türk Tabipleri Birliği ve Bolu Tabip Odasının da davaya katılmasına karar verilmiştir.

Bolu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yürütülen davanın 30 Temmuz 2008 tarihinde yapılan ikinci duruşmasında, bazı tanıkların dinlenmesinin yanı sıra Türk Tabipleri Birliği, Bolu Tabip Odası ve Dr.Sedat TURĞAY'ın eşi ve çocukları tarafından sanığın eyleminin manevi işkence olduğu ve bu sebeple Mahkemenin görevsizlik kararı vermesine ilişkin istemi de görüşülmüş; Cumhuriyet Savcılığı tarafından da eylemin işkence suçunu oluşturması sebebiyle yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasının uygun olduğuna ilişkin değerlendirme yapılmış; Mahkeme görev konusundaki istemin tanıkların dinlenmesinden sonra karara bağlanacağına karar vermiştir.

19.11.2008 tarihinde yapılan duruşmada, bir kısım tanıklar dinlenmiştir.  Tanık beyanlarında sanık müfettiş Mutlu Güner'in teftiş sırasındaki tutum ve davranışlarının olağandan sert olduğu, üslubunun tehditkar bulunduğu, Kurumun işleyişi ile ilgili olarak yapılan toplantıları dağıttığı ve benzeri hususlar belirtilmiştir. Savunma tarafından gösterilen tanıklardan bir kısmı ise müfettişin kendilerine karşı tutum ve davranışlarında hakaret ya da tehdit olarak algıladıkları bir hususun bulunmadığını belirtmişlerdir.

Bolu Tabip Odası tarafından, katılan sıfatıyla, sanığın Dr.Sedat TURĞAY'a karşı tutum ve davranışlarının sistematik bir şekilde yürütüldüğü ve işkence niteliğinde olduğu anlaşılmış olmakla suçun bu kısmıyla ilgili tefrik (ayırma) kararı verilerek dosyanın görevli ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etmiştir. Bu talep üzerine görüş veren Cumhuriyet Savcısı, iddianame ile sanık müfettiş Mutlu GÜNER'e yüklenen eylemlerin işkence suçunun unsurlarını oluşturmadığı değerlendirmesinde bulunmuştur.

Merhum Dr.Sedat TURĞAY'ın eşi ve çocukları, katılan sıfatıyla, hastanede görev yapan bazı doktor ve hemşirelerin dinlenmemiş olduğunu, bunların da tanık olarak dinlenmelerini talep etmişlerdir.

Mahkeme, savunma tanıklarından çağrılmalarına rağmen duruşmaya katılmayanların zorla getirilmesine, katılan tarafından bildirilen tanıkların duruşmaya çağrılmasına karar vermiş; suçun nitelemesine bağlı olarak görev konusundaki kararın ?önceki ara karında belirtildiği üzere- bütün tanıkların dinlenmesinden sonra verilmesine karar vermiş; duruşmayı 21 Ocak 2009 günü saat 10.00'a ertelemiştir.