Tıpta Uzmanlık Kurulu Çalışması

Tıpta Uzmanlık Kurulu 29-30-31 Ağustos 2008 tarihlerinde toplandı. Geçen yıl yasayla kurulan kurulun üçüncü toplantısıydı. Bu toplantıların ikisinde Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği taslağı görüşüldü. Türk Tabipleri Birliği’nin bir temsilciyle yer aldığı Tıpta Uzmanlık Kurulu toplantısına Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve derneklerin geniş katılımı ile oluşturduğu görüşleri ile katıldı. Önce yönetmeliğin geneli ile ilgili daha sonra da maddelerin özelinde görüşler yazılı ve sözlü olarak iletildi.

Bu süreçte Türk Tabipleri Birliği Tıpta Uzmanlık Eğitimi ile ilgili yasal düzenlemeleri önemsediğini belirterek, tıpta uzmanlık eğitimi alanında temel ilkelerin ayrıntılı bir şekilde yönetmelik yerine bir yasa veya tüzük ile düzenlenmesinin daha uygun olacağını vurguladı. Yönetmelik ile yapılacak düzenlemelerde sık sık değiştirilebilme olanağı nedeniyle istikrarın sağlanamayacağını ve yönetmeliğin tıpta uzmanlık eğitiminin tüm yönlerini ayrıntılı bir biçimde kapsaması gerektiğini ifade etti. Mevcut yönetmelik taslağında oldukça sınırlı kalındığı ve birçok konuda eksikler bulunduğu aktarıldı.

Yönetmelik taslağının maddelerinin özelinde de Türk Tabipleri Birliği birçok konuda örgütsel görüşünü ortaya koydu. Görüşmeler kısmında Türk Tabipleri Birliği’nin önerilerinin önemli bir kısmı dikkate alındı. Ancak nedeni anlaşılmayan bir biçimde ikinci toplantıda Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirinin önerisi ile yönetmeliğin 10. ve 13. maddeleri ile kurulması öngörülen Eğitim Kurumları Değerlendirme Komisyonu ve Uzmanlık Dalları Eğitim ve Müfredat Komisyonlarının kuruluşu ve görevleri ile ilgili maddeler çıkartılarak komisyon kurma yetkisi Tıpta Uzmanlık Kurulu’na bırakıldı. Bu komisyonların, yönetmeliğin işlevsel kılınmasında önemli yeri olması ve kurumsal temsiliyet açısından önemi nedeniyle mutlaka yer almaları gerektiği savunulmasına rağmen yönetmelikten çıkarıldı. Bu önerinin kabul edilmemesi üzerine Türk Tabipleri Birliği olarak buna şerh konuldu.

Taslağın 18. maddesinde Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde kurulması öngörülen akademik kurullar ile ilgili madde de yönetmelik taslağından çıkartıldı. Bunun için ayrı bir yönetmelik düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Türk Tabipleri Birliği 54. maddede yer alan Uzmanlık Sınavı ile ilgili alternatif bir öneri getirerek yazılı sınavın ÖSYM tarafından hazırlanan merkezi bir sınav olarak planlanmasını ve klinik beceri ve tutum değerlendiren ikinci basamak sınavın da umanlık derneklerince yapılan Yeterlik (Board) sınavlarına dönüştürülmesini önerdi. Merkezi sınav önerisi kabul edildi. İkinci basamak sınavın ise karma jürilerce yapılması benimsendi.

Türk Tabipleri Birliği olarak uzmanlık eğitimi gören hekimlerin temel hak ve sorumluluklarının, eğitim kurumları ve eğitici nitelikleri, atama kriterleri, eğitim yetkisinin geri alınmasına ilişkin hükümlerin yer alması gerektiği belirtildi. Bunun yanı sıra, yönetmeliğin ekli çizelgesinin Sağlık Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu ve Türk Tabipleri Birliği’nin ortak çalışması sonrası Tıpta Uzmanlık Kurulunda görüşülmesini önerdi. Henüz ekli çizelge ile herhangi bir çalışma yapılmadı. Ekli çizelge ile ilgili görüşmeler gelecek toplantıda tartışılacaktır. Bu tartışmalara ışı tutacak kriterlerin belirlenmesi büyük yarar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Türk Tabipleri Birliği olarak yönetmelikte eksik alanların tamamlanması yönünde çalışma önerimizi Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve Sağlık Eğitimi Genel Müdürü olumlu karşıladı.

Tıpta Uzmanlık Kurulu Ekim 2008’in ikinci yarısında tekrar toplanacaktır. Türk Tabipleri Birliği ve TTB-Uzmanlık Dernekleri bu çalışmaları yaparak yönetmeliğin eksik yönlerinin ortadan kaldırılması yönünde katkı sunacaktır.