Hekim ücretleriyle ilgili hangisi doğru? Gerçek ne?

Sağlık ocağında pratisyen hekim, tıp fakültesinde öğretim üyesi, SB hastanesinde uzman ya da özel hastanede çalışan bir hekim….Özlük hakları iyileşiyor mu, yoksa gün geçtikçe hekimler olarak gerçekte daha fazla gelecek endişesine düşen bir konuma mı gidiyoruz?

Kamuda çalışanlar bir toplu görüşme sürecini daha geride bıraktı. Bu süreç esas olarak kamu çalışanlarını ilgilendiriyor görünmekle birlikte, gerçekte hükümetçe topluma verilen mesajlarla bütün çalışanları ilgilendiriyor. Ağustos ayı boyunca medyaya yansıyan bazı haberleri dikkatinize sunuyoruz. “İzleyenler”in her birinin bir diğer çalışan kesiminin ücretine yöneltilmesini, hele de hekimler için çok olumlu bir durum olduğu haberlerini hükümetin sesi olarak görüyoruz.  İşin özü Ağustos ayı içerisinde yürütülen toplu görüşme sürecini göstermelik bir oyun gibi buluyoruz. Toplu görüşmelere katılıp Hükümetin mevcut önerilerine karşı çıkan ama ertesi gün %0.5 lik artışı olumluluk olarak kamuoyuna ifade eden sendikal yaklaşımı da anlamakta zorlanıyoruz.

Hekimlerin maaş bordrolarında yazan rakam bellidir. Bu rakamlar üzerinden emekliliklerinde alacakları para da: 1.160 YTL.

Evet, Türkiye’de çalışanın değeri yoktur, hekimlerin de!

Türkiye’de 6 yıllık AKP iktidarı (da) hekime emekliliğinde bunu uygun görmektedir. Hekimler artık performansın ne anlama geldiğini daha fazla hissetmektedirler. Bozulan çalışma ortamını, ilişkileri, daha iyiye gitmek bir yana bir ekip hizmeti olan sağlıkta ekibin her bir üyesinin “farklılaşmasını..”

Biliyoruz; sözleşmeli, gelecek güvencesi olmayan bir ortamda, daha düşük ücretle çalıştırılmak isteniyoruz.

Hekimler olarak (da) emeğimizin karşılığını istiyoruz, gelecek güvencesi istiyoruz..daha fazlasını değil.

İşyeri hekimliğinden üniversite öğretim üyeliğine, sağlık ocağındaki hekimden başhekimine her pozisyon ve konumdaki meslektaşımıza kadar tavrımızı ortaklaştırmamızda yarar var. Tabip odalarında bir araya gelip paylaşmamız, Sağlıkta Dönüşüm’ün “çalışanlara yönelik politikaları” dahil farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Muhataplara duyurmak gerekiyor.

Hiç kuşku yok: Herkese Sağlık İstiyoruz, Sağlıklı Bir Toplum İstiyoruz, Güvenli Gelecek İstiyoruz!

Hekimler için de!