POS makinesi bulundurma zorunluluğu

379 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlerin iş yerlerinde POS makinesi bulundurmaları zorunluluğu, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren başladı.

Maliye Bakanlığı, 05.01.2008 tarih ve 26747 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 379 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerin, iş yerlerinde POS makinesi bulundurmalarını ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmalarını zorunlu tutmuş, bu cihazlarla düzenlenecek POS fişlerinin, hekimler tarafından yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş "serbest meslek makbuzu" olarak kabul edilmesine karar vermiştir.

Söz konusu Tebliğ hükmü ile hekimlik meslek uygulamasında bütün ödemelerin mutlak olarak kredi kartıyla yapılması zorunluluğu getirilmemekte; hastalara kredi kartıyla ödeme yapma olanağı sağlanması durumunda kullanılacak POS cihazlarının özellikleri saptanmaktadır. Bu yönüyle bir hukuka aykırılık bulunmamakla birlikte aynı düzenleme ile serbest çalışan bütün hekimler tarafından POS cihazı bulundurulmasının zorunlu tutulmasının hukuka aykırı olduğu yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır.

Anılan Tebliğin, ilgili hükümlerinin iptali ile ilgili olarak Danıştay’da açılmış davalarda yürütmenin durdurulması istemi reddedilmiş, ret kararına karşı itirazda bulunulmuş olmakla birlikte Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından henüz bir karar verilmemiştir.

Bu çerçevede, Tebliğ ile ilgili yargısal inceleme devam etmekle birlikte, zorunluluğa tabi olanların özellikleri belirtilmiş olan POS cihazını, 30.5.2008 tarih ve 26891 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 382 numaralı Tebliğ de dikkate alındığında, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren bulundurmamaları durumunda Vergi Usul Kanununun mükerrer 355/1 inci maddesine göre özel usulsüzlük cezasıyla cezalandırılacakları belirtilmiş olmakla, bu durumun meslektaşlarımıza hatırlatılmasında yarar bulunmaktadır.

Kredi kartı ile ödeme kabul etmemesine karşın POS cihazı bulundurma zorunluluğuna tâbi kılınan ve bu konuda herhangi bir işlemle karşılaşan meslektaşımıza Merkez Konseyi Hukuk Büromuzca gerekli destek verilebilecektir.