Tabip Odaları yöneticileri sürgünle cezalandırılıyor

Sağlık Bakanlığı, Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Ersin Çağırgan’ı 20 ayda 11 ay süreyle 6 farklı yere geçici olarak görevlendirdi. Denizli’de 34 hekim aynı durumda bulunuyor. Uşak Tabip Odası Başkanı Zafer Aydın da, dün akşam itibarıyla 1 hafta süreyle geçici görevlendirildi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, 15 Ağustos günü düzenlediği basın toplantısında, geçici görevlendirmeleri Sağlık Bakanlığı’nın TTB’ye ve tabip odalarına yaklaşım sorunu olarak değerlendirdi ve tabip odası başkanlarının geçici görevlendirmelerinin geri alınmasını istedi.

15.08.2008
BASIN AÇIKLAMASI
Tabip Odaları yöneticileri sürgünle cezalandırılıyor

28 Haziran 2008 tarihinde Türk Tabipleri Birliği 57 Büyük Kongresi yapılmıştır. Kongre’de TTB’nin Türkiye’nin ve özel olarak sağlık –hekimlik ortamının giderek ağırlaşan sorunları değerlendirilerek 2008-2010 döneminde Türkiye’nin demokratikleşmesinde, sağlık ve hekimlik ortamında Türkiye’de yaşayanların iyiliğine gelişmelerin yapılabilmesi için etkin bir çalışma yürütme kararlılığını ifade etmiştir.

Bu çalışmaların yapılabilmesi, hekimlerin sorunlarının raporlaştırılabilmesi, çözüm yollarının yerel ve merkezi idare ile görüşülüp sonuca bağlanabilmesi mesai gerektirmektedir. Ama her şeyden önce bu mesaiyi ayıracak ve anayasal bir hak olarak seçilme hakkını kullanarak seçilmiş oda yöneticilerinin çalışma düzenlerinin de korunmasını ön koşul kılmaktadır.

Özel bir örnek olarak şu anda Denizli’de 34 hekim “geçici görevlendirme" ile esas görev yerlerinden uzaklaştırılmış durumdadır. Diğer meslektaşlarımızın geçici görev sorunlarını değerlendirmek durumunda olan yöneticilerimiz aynı sorunun muhatabı olmuş durumdadırlar. Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Ersin Çağırgan, son 20 ayda 11 ay süreyle, 6 farklı yere geçici görevlendirilmiştir. Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Zafer Aydın, dün akşam 1 hafta süreyle geçici olarak görevlendirilmiştir.

Kısa süre önce İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen ile Manisa Tabip Odası yöneticileri de geçici görevlendirmelerle karşı karşıya kalmışlardı.

Türk Tabipleri Birliği 6023 sayılı yasa ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Anayasa Mahkemesi kararında da  (19.02.2002 tarih ve 2000/78 e 2002/3: K. Sayılı Karar) , Türk Tabipleri Birliği’ne Anayasa ile verilen görevin önemi ve ağırlığı vurgulanarak kurumsal nitelikli hizmet sunduğu belirtilmiştir: Üyelerinin çokluğu, ürettikleri iş ve hizmetlerin toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik olması ve ülke genelinde yaygınlığı; çoğulcu demokratik gelişim ortamında etkili bir sivil toplum örgütü rolünde bulunmaları; örgütlülüğün üyelere getirdiği yararlar ile toplum çıkarlarının uygun düzeylerde dengelenebilmesi ve demokratik toplum kültürünün, kamu düzeninde olumsuzluk yaratmadan derinleştirilebilmesi nedeniyle bu kuruluşlara kamusal nitelik kazandırılarak Anayasa’da yer verilmiştir.

Türk Tabipleri Birliği’nin 6023 Sayılı Kuruluş Yasası’nda belirtilen amaçları gerçekleştirmekte Tabip Odaları yöneticileri büyük rol oynamaktadır. Tabip Odaları tarafından yürütülen kamu hizmetinin kesintisiz ve gereği gibi yerine getirilmesi için tabip odası yönetiminin çalışmalara aktif katılmaları gerekmektedir. 

Türkiye’de son bir yıldır hükümet tarafından yeni Anayasa ihtiyacının dile getirildiği, Ergenekon davası gibi Türkiye’nin hukuk devleti olması ve demokratikleşmesine katkı olarak kamuoyuna aktarılan süreçlerin arkasında irade olduğu görüntüsü veren hükümetin görece çok önemsiz ve çözülmesi çok basit konulardaki yaklaşımı genele ilişkin yaklaşımının somut göstergesi olmaktadır.

Hatırlanacağı gibi kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun meslek örgütlerini denetlemek üzere yazı gönderdiği basına taşınmıştı. Cumhurbaşkanının isteği üzerine 13.08.2008 tarihinde söz konusu kurul adına TTB Merkez Konseyini ziyaret eden kurul üyesi Cumhurbaşkanı’nın meslek örgütlerinin denetlenmesi gibi bir düşüncesinin olmadığını, amaçlarının göndermiş oldukları yazıda da belirtildiği gibi “meslek kuruluşlarının hizmetlerini etkin ve verimli şekilde yürütmelerinin ve gelişmelerinin sağlanması hususunda” olduğunu belirtmişlerdir.

Değerli Basın Mensupları,

Ekte Sağlık Bakanlığı müsteşarının Denizli Oda Başkanımızın geçici görevi üzerine yazdığımız yazıya verdiği yanıtı sunuyoruz.  Meslek kuruluşlarına, tabip odalarına yaklaşımın somut göstergesidir bu yanıt. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyesine de belirttiğimiz gibi ilk olarak meslek örgütlerine yaklaşıma dair bir anlayışa müdahale edilmesi zorunlu görünmektedir. Oda yöneticilerinin hakkı olan görevlerini yapabilmeleri için idarenin kolaylaştırıcı yaklaşım sorumluluğunu “ayrıcalık yapamayız” olarak değerlendirmenin mesnetsizliği ortadadır. Bu acilen düzeltilmelidir.  Bu amaçla, 11-12 Ağustos tarihlerinde Sağlık Bakanlığı’na, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Denizli Valiliği’ne tabip odalarınca tepki amacıyla faks gönderilmiştir.

Memleketin demokratikleşme, yeni anayasa, çözülmesi gereken sağlık sorunlarına (bebek ölümlerinden Tuzla “iş kazalarına”), onca sorunu varken bu örneğin anlamı var mıdır? Geçtiğimiz hafta Ankara Tabip Odası tarafından TTB MK’nin ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’nın talebi ile kurulan bilimsel kurul’un çalışmalarını engelleyen anlayış meslek örgütlerinin çabalarını engellemektedir.

TTB bu anlayışı teşhir etme ve değiştirmeyi öncelikli gündemleri arasına almış olup gerektiğinde hukuki yollar da dahil olmak üzere her düzeyde etkin bir girişim ve kamuoyu oluşturma çalışmasını yürütecektir.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ