Yenidoğan Ölümlerine Dair Açıklama

Ankara’da Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde meydana gelen bebek ölümleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. 1 Ağustos tarihinde  Zekai Tahir Burak  Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hastane enfeksiyonuna bağlı çok sayıda (17) yenidoğan ölümü  olduğu yönünde haber üzerine Ankara Tabip Odası Başkanı ve Genel Sekreterinin hastane başhekimi ve ilgili klinik şefi ile  ile yaptığı görüşmelerde de 1000g’ın altında bebek ölümleri olduğu ancak  sayının bu bebeklerde rastlanan ölüm oranının üstünde olmadığı, hastanelerine ait oranlarda da  bir artış olmadığı ve hastane enfeksiyonuna dair bir veri olmadığı ifade edilmiştir.

Hastane yetkilileri  hastanelerinde tadilat olması nedeni ile sıkıntılar yaşandığını, personel, özellikle hemşire, sayısında yetersizlik olduğunu vurgulamış ve bu konularda İl Sağlık Müdürlüğünden destek istendiğini,  Ankara çevresinden hastanelerine sevk edilen prematüre bebek sayısının da fazla olduğu, bunların Ankara"daki alt yapısı uygun diğer hastanelere yönlendirilmesi gerektiğini  belirtmiştir.

3 Ağustos Pazar günü basında yer alan yenidoğan ölümleri ile ilgili haberler üzerine Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri, Türk Tabipleri Birliği Genel sekreteri ile birlikte Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek ilgili klinik şefi ile görüşmüştür. Görüşmede hastane yetkilileri 1 Ağustos Cuma günü edinilen bilgileri yinelemiş, ölümlerin hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını, ancak hastaneye her zamankinden daha fazla hasta başvurusu ve yatışı olduğunu, bu sebeple prematüre gebeliklerin başka hastanelere yönlendirilmesini il sağlık müdürlüğünden istediklerini ifade etmişlerdir.

Türk Tabipleri Birliğinin “ Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde Bebek Ölümleri İle İlgili Raporunda da*  belirtildiği gibi yenidoğan ölümleri, birimlerin  fiziksel olanakları ile  ilişkidir. Kapasitenin üstünde hasta nedeni ile bir küvöze 2-3 bebeğin alınması, ventilatuvarın  dönüşümlü kullanılması gibi durumlar riski artırmaktadır. Ankara çevresinden hastaneye sevk edilen bebeklerin mortalitesi yüksek, düşük doğum ağırlıklı ya da prematüre bebekler olması da önemli bir faktördür. Yenidoğan bakım birimlerinde personel sayısı ve niteliği de hizmetin yeterliği bakımından önemlidir.  Zekai Tahir Burak Hastanesinin yenidoğan biriminde  hemşire sayısında azalma olduğu ve hizmet sunmayı zorlaştırdığı anlaşılmaktadır.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulunun 02 Ağustos 2008 tarihli açıklamasında yer alan Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesine bir haftada 27 bebeğin öldüğü ve hastane enfeksiyonu olduğuna dair değerlendirmeler önemlidir. ATO ve TTB genel sekreterleri kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından konu ile ilgili bilimsel bir heyetle Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde inceleme ve değerlendirme yaparak katkıda bulunabileceklerini, bu amaçla önümüzdeki günler içerisinde ziyaret taleptelerini iletebileceklerini ilgililere sözlü olarak iletmişlerdir.

Yenidoğan ölümleri ile ilgili bu sürecin yakından takipçisi olduğumuzu belirtiyoruz.

"Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde Bebek Ölümleri" İle İlgili Rapor” a ulaşmak için tıklayınız...