20. Gezici Eğitim Semineri gerçekleştirildi

Türk Tabipleri Birliği’nin, tıp fakültelerinin halk sağlığı anabilim dalı asistanlarının eğitimine yönelik olarak her yıl düzenlediği Gezici Eğitim Seminerleri’nin bu yıl yirmincisi gerçekleştirildi.

TTB’nin halk sağlığı asistanlarının eğitimine yönelik olarak düzenlediği Gezici Eğitim Seminerleri’nin (GES) yirmincisi 22-27 Haziran 2008 tarihlerinde gerçekleştirildi. “Sanayileşme, Kentleşme, Çevre ve Sağlık” temasında yürütülen 20. GES, Prof Dr. Onur Hamzaoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan’ın sorumluluğunda yürütüldü. Etkinliğe Türkiye’nin 13 farklı ilinden gelen 21 kişi katıldı. Büyük bölümünü halk sağlığı asistanlarının oluşturduğu katılımcılar arasında, bir halk sağlığı yüksek lisans öğrencisi, bir psikolog ve bir de sağlık eğitimcisi yer aldı. Etkinlik boyunca katılımcılar, sanayi bölgelerinde işçi sağlığı, çevre sağlığı ve kentleşme ile ilgili durumu yerinde gözlemleme olanağı buldu.

22 Haziran 2008 günü Ankara’da TTB binasında toplanan katılımcıları TTB Merkez Konseyi adına Prof. Dr. İskender Sayek karşıladı. Sayek’in kısa açış konuşmasının ardından Dr. Onur Hamzaoğlu gezici eğitim seminerlerinin tarihçesine ilişkin bir sunum yaptı. Daha sonra katılımcılar teker teker kendilerini tanıtarak, gezi ile ilgili beklentilerini aktardılar.

Gezinin ikinci günü (23 Haziran) Zonguldak Taşkömürü İşletmeleri’nden Kozlu Madeni gezisi ile başladı. Kurum hakkında kısa bilgi aldıktan sonra madene inildi ve üretimin yapıldığı ayağa kadar gidilerek madendeki üretim süreci bütünüyle gözlendi. Günün ikinci yarısında SSK Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Zonguldak Tabip Odası ziyaret edildi. 24 Haziran’da Ereğli Demir-Çelik Fabrikası gezildikten sonra Kocaeli’ne geçilerek Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ziyaret edildi, burada Doç Dr. Nilay Etiler Anabilim Dalı’nın çalışmalarını tanıtan, Yrd. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise Kocaeli’ni tanıtan birer sunum yaptılar. 25 Haziran’da Kocaeli’nde Dilovası Kent gezisi yapıldıktan sonra Dilovası Belediye Başkanlığı, Diler Demir Çelik Fabrikası, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) ve Kocaeli Tabip Odası ziyaret edildi. Aynı gün sosyal etkinlik kapsamında Hereke Dokuma Fabrikası müzesi gezildi. 26 Haziran’da Kocaeli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İzmit Atık Yakma ve Depolama A.Ş. (İzaydaş) ziyaretleri gerçekleştirildi. 27 Haziran’da Bilecik’te Seranit Fabrikası gezildikten sonra Eskişehir’e geçilmiştir. Eskişehir’de SES’in toplantı salonunda sendika temsilcileri ve Tabip Odası temsilcileri Eskişehir’de 2007 yılında başlayan aile hekimliği uygulaması hakkında bilgi verdiler. Kentleşme açısından olumlu bir örnek kapsamında programa dâhil edilen Eskişehir’de, Büyükşehir Belediyesi ziyaret edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Eskişehir’de kentleşme sürecinin tarihini özetleyen kısa brifingi dinlendi.

Gezi süresince her akşam o gün yapılan geziler ile ilgili gözlemler ve değerlendirmeler büyük grup tartışmaları aracılığıyla paylaşıldı. 20. Halk Sağlığı Gezici Eğitim SemineriHalk Sağlığı asistanlarının konu ile ilgili kuramsal bilgilerini tekrar gözden geçirdikleri ve birbirleriyle paylaştıkları bir ekip ortamında gerçekleşti. Ayrıca bu gezi Halk sağlığı asistanları arasında hem yeni ilişkiler kurulması hem de varolan ilişkilerin pekiştirilmesi şeklinde sosyal bir ortam da sağlamıştır. Etkinliğin raporlandırılması süreci devam etmektedir.

2008 Halk Sağlığı Gezici Eğitim Semineri Programı

Konaklama
22 Haziran
Pazar
Zonguldak
(TTK Yayla Misafirhanesi)

10.30 Ankara TTB Genel Merkezi’nde toplanma, tanışma

11.00 Amaç ve hedefler, beklentiler

11.30-12:30 Sunum: “Sanayileşme, Kentleşme, Çevre ve Sağlık İlişkisi”
13.00 Zonguldak’a hareket (268 km.)

17:30 Zonguldak Tabip Odası Ziyareti

18:30 Günün değerlendirilmesi
23 Haziran
Pazartesi

Zonguldak
(TTK Yayla Misafirhanesi)
07:30 Kahvaltı

08.30 Meslek hastalıkları hastanesi ziyareti

10:30 Kozlu Madenine hareket
11:00 Madene iniş
14.30 Madende Öğle yemeği

16:30 Zonguldak T.F. Halk Sağlığı A.D. Ziyareti

18.30 Günün değerlendirilmesi
24 Haziran
Salı
Kocaeli
(Antik Barış Oteli)
07.30 Kahvaltı
08.00 Ereğli’ye hareket (46 km.)

09:30 Ereğli Demir-Çelik Fabrikası

12.00 Yemek
13.30 Kocaeli’ye hareket (220 km.)

16:30 Kocaeli Ü. T.F. Halk Sağlığı A.D. Ziyareti

09:30 Seramik fabrikası

12.30 Eskişehir Tabip Odasında Yemekli Toplantı

15.00 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ziyareti