Hekimlerden Bakanlığın Sözde 'Tam Gün' Yasası'na Hayır

Hekimlerin gerek kamu gerekse özel sağlık alanındaki çalışma düzeni ve ücretlendirme modelini belirleyen bir dizi düzenlemeyi içeren “Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na dair Türk Tabipleri Birliği eliyle ülke çapında yürütülen referandumun sonuçları 21 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kamuoyu ve basınla paylaşıldı.

 


“Sağlığın Ticarileştirilmesine, Tam Gün Kölelik Düzenine Hayır” pankartının arkasında beyaz önlükleriyle bir araya gelen hekimler Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na dek yürüdüler. “Sözde ‘Tam Gün’ Yasasına Hayır”, “Kamu Hastane Şirketlerinde Köle Olmayacağız”, “Tıp Eğitimine Darbe İndiren Sözde ‘Tam Gün’e Hayır”, “Hekim Emeğinin Ucuzlatılmasına Hayır” yazılı dövizler taşıyarak yürüyen hekimlere halkın ilgisi yoğun oldu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay GÜRSOY yaptığı konuşmada, her alanda olduğu gibi sağlık alanının da piyasa kurallarına mahkum edilmeye çalışıldığına, paran kadar sağlık anlayışının egemen kılındığına dikkat çekti. Prof. Dr. GÜRSOY Sağlık Bakanlığı’nca gündeme getirilen sözde “Tam Gün” Yasası’nın da bu anlayışın bir parçası olduğunu, hekimleri şirketleştirilmiş hastanelerde kölece çalışmaya mahkum edecek bir düzenlemeye gidildiğini belirtti. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin DEMİRDİZEN’in basın açıklamasını okumasının ardından etkinlik sona erdi.

21.06.2008
BASINA VE KAMUOYUNA

Sağlık Bakanlığı tarafından, hekimlerin çalışma koşullarını tamamen değiştirecek “Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın kamuoyuna açıklanmasından sonra, TTB tasarı hakkındaki görüş ve düşüncelerini Bakanlığa iletmiş ve tasarıya ilişkin kaygılarını basın ve kamuoyu ile paylaşmıştır.

Kamu sektöründe ve özel kesimde, hekimlerin çalışma koşullarını, “Tam Gün” çalışma getiriyoruz diyerek, tam bir kölelik düzenine çevirmek gayretindeki Sağlık Bakanlığı, Yasa’nın adına “Tam Gün” ibaresi koyarak, kamuoyunu aldatma çabası içindedir. Oysa Yasa ile getirilen düzenlemelerin, 1970’li yılların sonunda uygulanmış olan Tam Gün Yasası ile ilgisi olmayıp, asıl amaç, bu düzenlemelerle sahte bir “hekim açığı” yaratarak, daha sonra kendi yaratacağı “açığı” ithal hekimlerle “kapatmak”tır.

Tasarı ile kamu hekimlerinin ücretlerinin iyileştirileceğini iddia eden Bakanlık, ücret iyileştirmelerini Döner Sermaye’ye bağlayarak, hayali kaynaklar üzerinden hekimlere söz vermekte, emekliliğe yansımayacak bu tür “iyileştirmelerle” göz boyamaya çalışmaktadır. Hekimlerin hakkı olan nöbet ücretlerini dahi Döner Sermaye’ye bağlayarak, hekimlerin mevcut haklarını tehlikeye atan Bakanlık, bu Tasarı’yı, gelecekte Kamu Hastanelerini daha kolay özelleştirebilmek için payanda olarak kullanmak istemektedir.

TTB, Bakanlığın bu niyetleri konusunda görüş ve düşüncelerini hekimlerle paylaşmak ve tasarı hakkında hekimlerin görüşlerini almak üzere, Haziran ayında bir referandum yapma kararı almıştır. 13 Haziran tarihinde Tasarı hekimlerin görüşüne sunulmuş ve yapılan referandumda Tabip Odalarımız kanalıyla 21126 hekime ulaşılabilmiştir.

13 – 20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen referandumda 19780 hekim, Bakanlığın tasarısına HAYIR derken, sadece 1346 hekim evet oyu kullanmıştır. Buradan Sağlık Bakanlığı’nı, hekimlerden aldığımız bu güçle bir kez daha uyarıyoruz. Hiçbir yasa, yasanın muhataplarına rağmen başarıya ulaşamaz. Türkiye hekimlik ortamını altüst ederek onulmaz yaralar açacak ve Türkiye’yi ithal hekim cennetine çevirerek toplum sağlığını tehlikeye atacak bu tasarı derhal geri çekilmelidir.

Türkiye’nin 1980’li yıllardan beri uygulanan neo-liberal politikalar nedeniyle iyice bozulmuş olan hekimlik ortamı için bir düzenleme yapılacaksa, bu düzenleme, mutlaka başta TTB olmak üzere hekim örgütlerinin ve ilgili tarafların demokratik katılımıyla yapılmalı, hekimlerin de görüşü alınarak, yeni bir tasarı hazırlanmalıdır.

Ülkemizdeki binlerce hekimi temsil eden bir meslek kuruluşu olarak, hekimlerin bu Tasarı’ya ilişkin düşüncelerini, yaptığımız referandumun sonuçlarına dayanarak, Bakanlığa bir kez daha duyuruyoruz.    

Saygılarımızla kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi