TTB Etik Bildirgeler Çalıştayı yapıldı

Türk Tabipleri Birliği’nce düzenlenen “Etik Bildirgeler Çalıştayı”, 4-5 Nisan tarihlerinde Ankara’da, TTB Merkez Konseyi Binası’nda gerçekleştirildi.

Sağlık alanında yaşanan etik sorunlara ilişkin Türk Tabipleri Birliği görüşünü oluşturmak ve hekimlerin sorun/sıkıntı yaşadığı etik konularda rehber görevini görecek bir bildirgeler dizisi hazırlamak amacıyla düzenlenen Çalıştay’a, Türk Tabipleri Birliği’nden, tabip odalarından, uzmanlık derneklerinden ve tıp fakültelerinin etik, tıp tarihi, deontoloji ana bilim dallarından toplam 78 kişi katıldı.

“Araştırma Etiği”, “Yaşamın Başlangıcı ve Sonu İle İlgili Etik Sorunlar”, “Hasta Hakları”, “Hekimin Toplumsal Sorumluluğu”, “Hekimlik ve İnsan Hakları” ile “Organ Aktarımı ve Genetik” olmak üzere 6 başlıkta çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma grupları, toplam 28 alt başlıkta değerlendirmeler yaptı ve 17 bildirge hazırlandı. Bu bildirgelerden mutabık olunanlar ele alındı. Bildirgeler önce Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu’nda, daha sonra Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nde görüşüldüktün sonra kitaplaştırılacak.