Üniversitelerinde demokrasi işletilmiyorsa, demokratik bir ülkeden bahsedilemez!

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerini açık farkla kazanan Prof. Dr. Raşit Tükel'in atamasının bir an önce yapılmasını istedi. TTB Merkez Konseyi'nce bugün (16 Mart 2015) yapılan basın açıklamasında, öğretim üyelerinin iradesine saygı duyulması gerekitği belirtilerek, "Üniversitelerinde demokrasi işletilmiyorsa, demokratik bir ülkeden bahsedilemez. Her fırsatta milli iradeden söz edenlerin öğretim üyelerinin iradesine saygı göstermesi tutarlılık olacaktır" denildi.

16.03.2015

Üniversitelerinde Demokrasi İşletilmiyorsa,
Demokratik Bir Ülkeden Bahsedilemez!

Ülkemizin en büyük ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasında sayılan İstanbul Üniversitesi’nde rektörlük seçimleri tamamlandı. 2 bin 595 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimlerde Prof. Dr. Raşit Tükel 1.202, Prof. Dr. Mahmut Ak 908, Prof. Dr. Harun Cansız 382, Prof. Dr. Faruk Erzengin 18,  Prof. Dr. Recep Seymen 17 ve diğer adaylar birer oy aldı.

Üniversitelerde demokratik işleyişe aykırı pek çok uygulama var, ancak tüm eksikliğine rağmen hala üniversitelerde rektörlük için seçimlerin varlığı, öğretim üyelerinin irade kullanıyor olması önemlidir. Bunu daha da değerli kılacak ve ülkemizin demokrasi karnesini geliştirecek olanın ise bu seçimlere gösterilecek olan saygılı tutum olduğu çok açıktır.

Buradan açıklıkla ifade ediyoruz ki; üniversitenin iradesine, öğretim üyelerinin oyuna saygı gösterilmelidir.  İlk sırada çıkamayan adaylar demokrasiye saygının gereği olarak geri çekilmeli, 12 Eylül ürünü olan YÖK süreci ve üniversitenin kararını onaylamakla sorumlu olması gereken Cumhurbaşkanı’nın atama prosedürü demokratik beklentiye uygun olmalıdır. 1.202 oyla seçimden 1. sırada çıkan ve açık farkla İstanbul Üniversitesine rektör olması istenen Prof. Dr. Raşit TÜKEL’in ataması derhal yapılmalıdır. Tersi bir tutum ülkemizi bir karabasana doğru sürükleyen otoriter, totaliter yönetim anlayışının bir kez daha tescilinden başka bir anlam ifade etmeyecektir.

Bizler, bu ülkenin hekimleri olarak, üniversitelerimize ve ülkemize sahip çıkmanın yolunun demokratik değerlerin korunmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Öğretim üyelerinin iradesine saygı duyulması üniversiteye saygı duyulmasıdır. Her fırsatta milli iradeden söz edenlerin öğretim üyelerinin iradesine saygı göstermesi tutarlılık olacaktır.

1202, 908’den büyüktür.

Prof. Dr. Raşit TÜKEL İstanbul Üniversitesi Rektörüdür.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi