Tabip Odası Başkanı'nın memuriyet görevinden uzaklaştırılması yargıya taşındı
Ağrı Tabip Odası Başkanı Dr. Ulaş Yılmaz’ın, Suruç katliamını protesto amacıyla 21 Temmuz 2015 tarihinde düzenlenen basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle Ağrı Valiliği tarafından görevden uzaklaştırılmasının hukuki bir zemini olmadığı belirtilerek, işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldı.
Dava dilekçesinde, Yılmaz’ın Tabip Odası Başkanı olarak katıldığı basın açıklaması sebebiyle memuriyet görevinde disiplin soruşturmasına tâbi tutulamayacağı, basın açıklamasına katılmanın suç oluşturmadığı ve görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanması için gerekli yasal sebeplerin de ortada olmadığı vurgulandı.
Dilekçede, Tabip Odası Başkanı olan bir kişinin aynı zamanda devlet memuru olmasının, oda başkanlığı görevinde de devlet memurluğunun kural ve kısıtlamalarına uyma yükümlülüğüne sahip olacağı şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi. Aksi halde, meslek kuruluşlarının özerk niteliklerinin ortadan kalkacağına ve bu kuruluşların idareye bağlı bir müdürlük haline geleceğine dikkat çekilen dilekçede, “Oysa, Anayasa’nın 135. maddesinde güvenceye kavuşturulan ve 6023 sayılı Yasa ile düzenlenen tabip odası mevzuatına göre odalar bütünüyle özerk yapılar olarak oluşturulmuştur” denildi.
Davada ayrıca, Ağrı’daki hekim açığına dikkat çekildi ve bir psikiyatri uzmanı olan Dr. Yılmaz’ın görevden alınmasının, kamu hizmeti olan sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde aksamaya yol açtığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılı Temmuz ayında açıklanan, uzmanlık alanlarına duyulan ihtiyaç sıralamasına göre Ağrı’nın psikiyatri uzmanına önemli ölçüde ihtiyaç duyulan iller arasında olduğu; ayrıca 3 Eylül 2015 tarihinde tüm hastanelere gönderilen yazıda Ağrı ilinde gönüllü olarak görevlendirilmek üzere bütün branşlarda hekime ihtiyaç duyulduğu, dilekçeye ek olarak kaydedildi.
İfade özgürlüğü bağlamında ilgili AİHM kararlarına da atıfta bulunulan dilekçede, davacının bir basın açıklamasına katıldığı için disiplin soruşturmasına maruz bırakılıp görevden uzaklaştırılmasının hiçbir haklı yanı olmadığı vurgulandı.
Erzurum İdare Mahkemesinde görülecek olan davada öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesiyle işlemin iptali talep edildi. Mahkemenin önümüzdeki günlerde davaya ilişkin bir karar vermesi bekleniyor.