Sinop’ta kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında olduğu davacıların yürüttüğü hukuki mücadelede ilk kazanım elde edildi. Danıştay 6. Dairesi, Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği “ÇED olumlu” kararını bozdu.
ÇED raporunda projenin teknolojisinden kaynaklanan çevresel etkilerin ATMEA 1 tipi reaktöre göre belirlendiği belirtilen kararda, bir başka teknoloji kullanıldığında raporun geçerliliğinin kalmayacağına dikkat çekildi. ÇED kararının bir bütün olarak incelenmesi gerektiği, bilirkişi raporuna yönelik itirazların göz ardı edildiğinin de vurgulandığı kararda, eksik inceleme gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararı bozuldu.
Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde 28 Mart 2022’de görülen duruşmada söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, ÇED raporunda geçen “Santral, sağlık sektörüne katkı sunacak” ifadesine tepki göstermiş, santralin yol açacağı sağlık sorunlarının açıkça görmezden gelindiğini ifade etmişti.
TTB Hukuk Bürosu’ndan Av. Verda Ersoy da kansere neden olan maddeler başta olmak üzere ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekmişti. Atık depolamalarının ve bertarafının nasıl yapılacağı, olası bir depremde radyoaktif salınımların nasıl engelleneceği gibi soruların yanıtsız bırakıldığını söyleyen Ersoy, Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinden örnekler vermişti.