Türk Tabipleri Birliği (TTB), depremden sağ kurtulan ancak yakınlarının ve yaşananların etkisiyle bölgede sağlık hizmeti sunması uygun olmayan hekimlerin çalışmaya zorlandığına ilişkin aldığı bildirimler üzerine tayin ve geçici görevlendirme talepli birer dilekçe örneği hazırladı.
Deprem nedeniyle karşı karşıya kalınan sorunlar ile yaşama ve çalışma koşullarının ortadan kalkmasından bahsedilen dilekçe örneklerinde; genel hayatı etkileyen savaş, deprem, sel, yangın gibi olağandışı durumlarda Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 11. maddesinin geçici görevlendirmeye, 21. maddesinin ise tayine olanak sağladığına dikkat çekildi.
Geçici görevlendirme talepli dilekçe örneği için tıklayın.
Tayin talepli dilekçe örneği için tıklayın.
TTB, afetlerden etkilenen illerdeki sağlık çalışanları ile krizin yönetilmesinin uygun bir yöntem olmamasından hareketle ilk günden itibaren Sağlık Bakanlığı’na gönüllü hekim listelerini iletmişti. İşgücü planlamasının yeniden yapılmaması üzerine 10 Şubat 2023’te depremzede hekimlerin zorla çalıştırılamayacağına; 11 Şubat 2023’te de bölgedeki tüm sağlık çalışanlarına idari izin verilmesi gerektiğini belirten birer yazı göndermişti. TTB, 15 Şubat 2023 günü ise asistan hekimler başta olmak üzere depremzede hekimlerin yaşadıkları sorunların bir an önce çözülmesi için Yükseköğretim Kurulu’na ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne birer uyarı yazısı yazmıştı.
Konuyla ilgili olarak;
TTB’nin hazırladığı “Depremzede Sağlık Çalışanlarının Hakları ile İdarenin Yükümlükleri Hakkında Bilgi Notu” için tıklayın.