Diken’den Mesude Demir, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin getirdiği sorunları Türk Tabipleri Birliği II. Başkanı Dr. Pınar Saip ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. İlker Belek ile konuştu.
Sağlıkta dönüşüm programının sözde hedefinin sağlık hizmetlerini daha ucuza ve daha verimli üretmek olduğunu söyleyen Saip, özel hastane sahiplerinin amacının kamusal bir hizmet vermek veya sosyal devletin eksiklerini tamamlamak olmadığını hatırlattı: “Kar amacıyla bu işi yaptığı için daha kolay, gideri fazla olmayan ve daha çok tetkik gerektiren işlemleri tercih ediyor. Bu da kamu kaynaklarından veya kişilerin cebinden daha fazla maddi kaynağın özel hastane sahiplerine aktarılmasını sağlıyor.”
Saip, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin nitelikli sağlık hizmeti verilmesine katkı sağlayıp sağlamadığıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Bunun ölçülmesi çok zor. Genelde özelde çok zor işlemler ciddi farklar alınarak yapılıyor. Fark alınamayacak veya fazla gideri olacak işlemler genellikle kamuya yönlendiriliyor. Maalesef popülist politikalar gereği halkta kışkırtılmış bir sağlık talebi oluşturulmuş durumda. Bu talep ve hastalara yeterli sürenin ayrılamaması nedeniyle randevu sistemi tıkandığı için gerçek hastaların kamudaki sağlık hizmetine erişimi mümkün olmuyor. Randevu bulunsa bile 5-10 dakikalık muayene süresi başvuran hastayı değerlendirmeye ve tatmin etmeye yetmiyor. Gerçek hastalar randevu bulamadıkları için mecburen özel sağlık kurumlarına başvuruyorlar. ”
Sağlık hizmeti olanaklarının şu anda daha çok popülist amaçlarla kullanıldığını söyleyen Saip, “Gerçek anlamda nitelikli bir sağlık hizmetinden çok gittiğinizde karşınıza bir hekim çıkıyor mu, reçetenizi yazıyor mu, istediğiniz tetkiklerinizi yaptırıyor mu düzeyinde bir sağlık hizmeti isteniyor. Nitelikli sağlık hizmeti alınıp alınmadığının halk tarafından ölçülmesi zor. Sadece doktora gidip, reçete yazdırmayı, tetkik yaptırmayı bir sağlık hizmeti almış gibi düşünüyor. Sonuçta bu durum kamu kaynakları için de zararlı. Gereksiz başvurular nedeniyle ve yeterli zaman ayrılamaması nedeniyle yapılan gereksiz tetkikler kamu bütçesine zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Önceki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanelere yapılan başvuru sayısıyla övünmesiyle ilgili olarak bu yüksek sayının sağlıksız toplumun göstergesi olduğunu söyleyen Saip, “Yeniden sosyal devlete dönüş olacaktır diye düşünüyorum. TTB olarak bizim de alternatif bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu topluma anlatabilmemiz lazım. Ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti ve sağlıklı toplum mümkün, yeter ki toplum buna inansın, talep etsin ve iktidarı buna zorlasın” dedi.
Diken’de yayımlanan haber:
Sağlıkta özelleşme hastaya yaramadı!
Sağlıkta özelleştirme: Kazanan taraf özel sektör