Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) başlattığı, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katılım sağladığı “Aile Hekimliği ve Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı eylemler, 12. haftasında devam etti.

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları birçok ilde basın açıklamaları düzenledi, pankartlar ve dövizler taşıdı, kokartlar taktı. Eylem süreci için hazırlanan görseller de ASM’lerin girişlerine ve panolarına asıldı. TTB Merkez Konseyi üyeleri de bulundukları illerdeki açıklamalara katıldı.

“Vergide Adalet” eylemleri, ASM’ler için vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana dek her çarşamba sürecek.

İllerde okunan basın açıklaması şöyle:

İsrafın Kaynağı Biz Değiliz, Tasarruf Edeceğiniz Biz Olmayacağız!

Bugün 22 Mayıs Çarşamba. Üç aydır vergide adalet talebimizi dile getiriyoruz ve haklı talebimizin toplumun tüm kesimlerinde dalga dalga yayıldığını görüyoruz. Şu anda Türkiye’nin dört bir yanında 12. defa “Vergide Adalet İstiyoruz” demek için bir aradayız.

Daha yılın yarısı gelmeden ücretlerimizde %20’ye varan kesintiler oldu. Ekonomik kriz toplumun emeğiyle geçinmeye çalışan tüm kesimlerini etkiliyor. Aile sağlığı merkezlerimizde, hastanelerde toplumun bu ekonomik kriz altıda ezildiğini görüyoruz. Sadece sağlık değil eğitimden barınmaya, beslenmeden ulaşıma en temel hayati ihtiyaçlarımızdan feragat etmek zorunda kalıyoruz. Bu ekonomik krizi yaratanlar şimdi bize krizden çıkış yolu olarak tasarrufu gösteriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in bize önerdiği tasarruf, feragat etmek zorunda kaldığımız temel yaşamsal ihtiyaçlarımız. Tasarruf etmek istedikleri hakkımız olan sağlığımız. Biz bu israfın kaynağı değiliz ve yarattığınız krizde tasarruf edeceğiniz de biz değiliz.

Eylemlerimize başladığımızda “Vergiyi tabana yayacağız” dediniz. Çalışanından emeklisine milyonlarca yurttaş toplanan tüm vergilerin %85’ini öderken, ülkemizin gelirinin üçte biri toplumun %10’luk bir kesimine gidiyor. Kâr rekorları ilan eden şirketler toplam verginin dörtte birini ödemezken, giderek yoksullaşan ücretli kesim toplanan vergilerin yaklaşık %80’ini ödemek zorunda kalıyor. Tasarruf edilmesi gereken, yoksuldan alıp zengine veren bu düzenin değiştirilmesidir. Şirketlerden, bankalardan %25 vergi alınırken, emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerden %35 vergi alınması kabul edilemez.

Üçüncü ayımızda ekonomik krizdeki sorumluluğunuzdan kaçmak için tasarruf tedbirleri açıkladınız. Tasarruf etmek istiyorsanız araç geçiş garantili otoyollardan, yolcu garantili havalimanlarından, hasta garantili şehir hastanelerinden, makam araçlarınızdan, vergi aflarınızdan tasarruf edin. Yoksulluk sınırı altında bir gelire mahkum ettiğiniz bizlerden %35 vergi alıp aydan aya maaşını düşürdüğünüz biz çalışanların artık tasarruf edecek bir şeyi kalmadı.

Bizlerden alınan vergiler bizim sağlığımız, bizim refahımız yerine makam araçlarınız, özel uçaklarınız ve bir avuç müteahhidin daha fazla kar etmesi için kullanılıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından bir daha soruyoruz.

  • Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
  • Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
  • Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
  • Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
  • Kamuda gösterişe, şatafata, israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?
     

Sorularımızı yanıt alana ve vergide adalet sağlanana kadar sormaya devam edeceğiz. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadele sonuç alınana dek sürecek. Bu mücadeleye katılımınız için tüm mağdur olan çalışanları ve halkımızı çarşamba eylemlerimize davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası