Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nde görev yapan asistan hekim Dr. Rümeysa Berin Şen’in iş cinayetinde yaşamını yitirmesi üzerine Van’da yapılmak istenen basın açıklaması “eylem yasağı” gerekçesiyle engellenmiş, Van-Hakkari Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Hüseyin Yaviç ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilcisi Sevim Çiçek gözaltına alınmıştı.

Yaviç ve Çiçek hakkında açılan davanın görülmesine 12 Nisan 2023 günü Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ile Van-Hakkari Tabip Odası, TİHV ve Van Barosu temsilcileri duruşmayı yerinde takip etti.

Duruşmada kısa bir söz alan Yaviç; Anayasa’da düzenlenen toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını Van’da 2016’dan bu yana kullanamadıklarını hatırlattı. Asıl yargılanması gerekenlerin bu suça imza atanlar olduğunu belirten Yaviç, haklarını kullanmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceklerini ifade etti.

Mahkeme, mütalaanın hazırlanması için dosyayı savcıya tevdi ederek davayı 18 Eylül 2023’e erteledi.