Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Ortakent Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan meslektaşımız 29 Temmuz 2024 günü görevi başındayken hasta yakınlarının fiziksel ve sözel şiddetine uğramış, fenalaşması üzerine sevk edildiği hastanede yoğun bakıma kaldırılmıştı. Saldırının ardından gözaltına alınan saldırganlardan biri tutuklanmış, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Sağlıkta şiddet olayıyla ilgili açılan davanın görülmesine 16 Ekim 2024 günü Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hukuk Bürosu avukatlarının yer aldığı duruşmayı Muğla Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) yöneticileri ve avukatları da takip etti.
Duruşmada savunmalarını yapan her iki sanık da suçlamaları kabul etmezken, tanıklar ise müşteki şikayetleri ile paralel aktarımlar yaptı. TTB, Muğla Tabip Odası ve SES avukatları ise davaya katılım talebinde bulundu.
Beyanlar sonrasında savcı; tutuklu sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, suçun yasa ve tanımları gereği cezasının üst sınırı, eylemin oluş şekli, delillerin tamamıyla toplanmamış olması ve bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçeleriyle tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.
Hakim ise tanıkların beyanlarına ve savcının taleplerine karşın; sanık savunmaları, karartılabilecek bir delil olmaması, kaçma şüphesi bulunmaması ve yargılama sonucu verilecek muhtemel ceza miktarı dikkate alındığında tutuklamadan beklenen faydanın adli kontrol hükümleriyle de sağlanabileceği kanaatleri ile tutuklu sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine ve tutuksuz sanığın adli kontrol şartının devamına hükmetti. Kararda ayrıca TTB, Muğla Tabip Odası ve SES’in katılma talepleri “suçtan doğrudan zarar görmeme” gerekçesiyle reddedildi.
Dava, 25 Şubat 2025’e ertelendi.