Doğa bize hatırlatıyor: 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi’nin 23. yılında, sabah saat 07.24’te, Elazığ/Kovancılar’da 4.0 büyüklüğünde bir depremle güne başladık.

17 Ağustos 1999 günü saat 03.02’de Gölcük/Kocaeli’de meydana gelen deprem, 7.6 büyüklüğündeydi. Resmi rakamlara göre; en az 18 bin insanımız hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı, ekonomik kayıplar insani kayıplara eklendi.

Doğa bize hatırlatmaya devam ediyor, Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak biz de hatırlatmaya ve uyarmaya devam ediyoruz: Ülkeyi yönetenler, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının sesini duymalıdır. Bilim insanlarınca gerçekleşmesi kaçınılmaz olarak görülen (her depremde biraz daha yaklaşıyor mu endişesini yaşadığımız) Marmara depremine hazırlanmak ve olası deprem risklerini azaltmak için aklın ve bilimin gereklerini yerine getirmeye bir an önce başlanmalıdır.

• Deprem toplanma alanları kupon arazi değildir, işlev dışında kullanılanlar ivedilikle eski haline getirilmelidir.
  • Türkiye Risk Azaltma Planı (TARAP) İl Risk Azaltma Planları (İRAP) hayata geçirilmelidir. Bu süreçte TTB’nin ve ilgili meslek örgütlerinin görüş ve önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır.
  • Her türlü afet halinde ilk önce karayolu ulaşımı felç olduğundan, ulaşımı güç ve yerleşim yerlerine uzak olan şehir hastaneleri gerekçesiyle kapatılmakta olan şehir içindeki hastanelerimiz tekrar hizmete açılmalıdır.

Türk Tabipleri Birliği Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu, 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi’nde sahada üzene düşeni yapmaya çalışmıştır ve bundan sonra da bütün olağandışı durumlarda üzerine düşeni yapmaya çalışacaktır.

17 Ağustos’u unutmadık, unutturmayacağız!

Türk Tabipleri Birliği Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi