Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 36’ncısına halk sağlığı uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Nasır Nesanır konuk oldu.

Konuşmasına Omicron varyantının temel özelliklerini ve bu varyantı diğerlerinden ayıran noktaları açıklayarak başlayan Nesanır, “Omicron’un en önemli özelliği birçok mutasyonu içinde barındırmasıdır. Mutasyonun daha fazla olması, varyantın daha bulaşıcı olduğunu, enfeksiyon geçirenlerin yeniden geçirebileceğini ve aşıya karşı direncinin olabileceğini gösteriyor. Şu an elimizdeki bulgular da maalesef bunları doğrular niteliktedir” dedi. Omicron’un griple benzer belirtilere sahip olduğunu belirten Nesanır, Omicron’un üreme hızının Delta’ya göre yüzde 37; bulaşıcılığının da dört kat fazla olduğunun altını çizdi.

Omicron varyantı için geliştirilen PCR testlerinin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Nesanır, “Örneğin Danimarka, Omicron’a özgü PCR testleri kullanıyor ve vakaları tespit etmekte çok başarılı. Maalesef aynı şeyi ülkemiz için söyleyemiyoruz. Türkiye’de şu anda gerçek vakaların ne kadarı tespit edilmiş, Omicron’a özgü kitler tüm ülkeye dağılmış durumda mı, bu konuda bilgi sahibi değiliz” dedi. Nesanır, önümüzdeki birkaç hafta içinde Omicron’un hem Türkiye’de hem de dünyada baskın varyant olabileceğine işaret ederek, hatırlatıcı dozlarla birlikte varyantın etkisinin azalacağını belirtti. Nesanır, hatırlatıcı doz olarak mRNA aşılarının kullanılmasının tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Nasır Nesanır, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

• Omicron varyantı, çok fazla mutasyon biriktirmektedir. Bu ise hastalığın yayılma hızını artırmaktadır
  • Omicron’a özgü üretilen PCR testleri, varyantın yayılmasına karşı büyük önem taşımakta, ancak henüz ülkemizde tam anlamıyla bu testler kullanılmamaktadır.
  • Yayılım hızına baktığımızda birkaç hafta içinde Omicron’un baskın varyant haline geleceğini söyleyebiliriz.
  • Tıpkı Omicron’a özgü PCR testleri gibi hatırlatıcı dozlar da hastalığın yayılmasını engelleyecektir.
  • Hatırlatıcı doz olarak mRNA testleri kullanılmalıdır.