Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı 14 Mart Tıp Haftası programı kapsamında, TTB ve Bursa Tabip Odası (BTO) tarafından düzenlenen “Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı” 22-23 Şubat 2025 günü BTO Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Çalıştaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Güzide Elitez ve Dr. Nilüfer Ustael, BTO Yönetim Kurulu üyeleri ile Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir-Bilecik, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa ve Samsun tabip odalarından çok sayıda hekim katıldı.
BTO Genel Sekreteri Dr. Muhsin Güllü’nün açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda BTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kadir Binbaş, başka bir sağlık sistemi için sorular sormak ve yanıtlar aramak üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Dr. Alpay Azap, mevcut sağlık sisteminin sürdürülemez hale geldiğine dikkat çekerek “Yenidoğan skandalı ile birlikte bunu herkesin gördüğünün farkında, sistemdeki sorunları topluma anlatabilmek için uygun koşulların oluştuğunun bilincindeyiz. TTB olarak mevcut sağlık politikalarına eleştirilerimizin yanı sıra; çözüm için bilimsel çalışmalarımız, birikimimiz, önerilerimiz var” dedi. Azap, 14 Mart’ın “Başka bir sağlık sistemi mümkün mü?” tartışmasının bir başlangıcı olduğunu ve bu soruyu bundan sonra her etkinlikte farklı başlıklarda derinleştirerek tartışmayı sürdüreceklerini de kaydetti. Birinci basamak hizmetlerin sağlık sisteminin temel direği olduğunu, TTB için de bu nedenle birinci basamağın çok öncelikli olduğunu dile getiren Azap; uzun yıllardır bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini, çalıştayın başka bir birinci basamak sağlık sisteminin nasıl kurulabileceği hakkında önemli öneriler getirmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
İyi Parti Ankara Milletvekili Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, sağlığın bir takım işi olduğunu belirterek sorunlara karşı geliştirilen çözüm önerilerinin doğru bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. TTB Halk Sağlığı Kolu üyesi Dr. Necati Dedeoğlu ise 1980’den sonra tüm dünyada sermayenin yeniden canlandırılmasının amaçlandığını, bu doğrultuda da yeni bir sağlık reformu programının başlatıldığını söyledi. “Sermaye varken insanın esamesi okunmaz” diyen Dedeoğlu; sağlığı ticarileştiren uygulamalardan örnekler verdi.
Konuşmaların ardından Dr. Meltem Çiçeklioğlu’nun kolaylaştırıcılığında “Örgütlenme”, Dr. Hakan Tüzün’ün kolaylaştırıcılığında “Finansman”, Dr. Yeşim Uncu’nun kolaylaştırıcılığında “Hizmet Sunumu”, Dr. Bülent Kılıç’ın kolaylaştırıcılığında “Sağlık Emek Gücü”, Dr. Figen Şahpaz’ın kolaylaştırıcılığında “Çalışan Sağlığı ve Birinci Basamak” ve Dr. Ali Osman Karababa’nın kolaylaştırıcılığında “Olağandışı Durumlarda Birinci Basamak” başlıklı çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarında her bir konu başlığına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri üzerine tartışmalar yürütüldü.
Çalıştayın ikinci gününde ilk olarak çalışma grupları tarafından hazırlanan raporlar sunuldu. Daha sonra Dr. Alpay Azap, Dr. Kadir Binbaş ve CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, çalışma gruplarının raporlarındaki çıktılar üzerine değerlendirmeler yaptı.
Çalıştayın son bölümünde ise birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler ele alındı. Katılımcılar, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve sürdürülebilir olması için örgütlenme, finansman, çalışan sağlığı, olağandışı durumlara hazırlık konuları başta olmak üzere etkili ve somut sağlık politikalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmalarda ayrıca meslek örgütleri arasındaki işbirliğinin önemine de dikkat çekildi.
Çalıştay, kolaylaştırıcılara teşekkür belgelerinin sunulmasıyla sona erdi.
“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı”nın sonuçları ilerleyen günlerde bir rapor halinde paylaşılacak.