Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 32’ncisine çocuk ve ergen psikiyatristi Doç. Dr. Sevcan Karakoç konuk oldu.

Pandemi sürecinin yönetilmemesinin çocukları doğrudan etkilediğini belirten Karakoç, okulların kapatılması ve geç açılmasının çocukların eğitim haklarına zarar verdiğini açıkladı. Karakoç, eğitimde yaşanan sorunların etkilerini gelecekte daha net görülebileceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmasında pandemi döneminde çocuklarda görülen ruh sağlığı sorunlarına değinen Karakoç, bu sorunların çocukların yaş grubuna göre sınıflandırılabileceğini belirtti. Karakoç, okul öncesi ve ilkokul çağı çocuklarda içe dönüklük, sosyal ilişki kuramama, kaygı bozuklukları, depresyon ve obsesif belirtiler gözlemlendiğine; ergenlerde ise kaygı, karamsarlık ile birlikte intihar vakalarının arttığına işaret etti. Çocukların eğitim ve sağlık hakkına da değinen Karakoç “Çocuk hakları kriterleri açısından bakıldığında her çocuğun örgün, yaşıtlarıyla birlikte eşit sunulan eğitim alma hakkı var. Her çocuğun sağlıklı bir ortamda büyüme hakkı var. Kendi yaşıtlarıyla birlikte özgürce oyun oynama hakkı var, ancak çocukların tüm bu hakları pandemi nedeniyle ellerinden alındı. Çocuklar okul dışında kaldı ve işçi çocukların, erken yaşta evlendirilen çocukların sayısı arttı” dedi.

Eğitimin pek çok psikolojik ve fiziksel hastalıklara karşı koruyucu olduğunu ileri süren Karakoç, pandemi nedeniyle alınan kararların ardından öğretmenlerin sınıflarını, ebeveynlerin de çocuklarının haklarını savunmaları gerektiğini belirtti.

Sevcan Karakoç, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

• Okulların en önce kapatılan ancak en geç açılan kurumlar olmasının hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
  • Okula gidemeyen birçok çocukta hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar ortaya çıktı.
  • Kaygı bozukluğu, depresyon ve karamsarlık önemli psikolojik sorunlardır.
  • Sürekli evde kalmanın neden olduğu obezite ise ciddi bir fiziksel problemdir.
  • Bu anlamıyla okulların bilim dışı bir anlayışla kapatılması, çocukların eğitim ve sağlık haklarını ihlal etmiştir.
  • Psikolojik sorunlar her yaş grubu için ayrı ayrı sınıflandırılabilir.
  • Eğitim sürecinin bir şekilde aksamasının olumsuz sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz.
  • Yurttaşlar olarak bilimsel dayanağı olmayan kapanma kararlarına karşı çocuklarımızın haklarını savunmamız gerekiyor.