Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), Adıyaman’da düzenlediği 2. Deprem Çalıştayı kapsamında 5 Ekim 2024 günü Adıyaman Tabip Odası Konteynır Yerleşkesi’nde bir basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasında ilk sözü alan Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. Erdal Yavuz, Şubat 2023 depremlerinin üzerinden 20 ay geçmesine karşın sağlık alanında sorunların sürdüğünü söyledi. Aktarılan başlıca sorunları Adıyaman’da tek hastanede hizmet verilmesinin yoğunluğa sebep olması, aile sağlığı merkezlerinin konteynırlarda hizmet vermesi, bölgeye atanan hekimlerin tekrar tayin istemesi ve hekim sayısındaki yetersizlik, hava ve su kirliliği gibi sebeplerle çevre sağlığının tehdit altında olması, toplumun psikolojik ve sosyal sorunları, çoğu inşaatlarda olmak üzere iş cinayetleri, artan bebek ölümleri, boğmaca vakaları, aşı ve topuk kanı reddi olarak sıralayan Yavuz; tüm bu sorunların çözümü doğrultusunda hareket edeceklerini ifade etti.
TTB AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan tarafından okunan basın açıklaması ise şöyle:
Sağlık Bakanlığı’ndan Aile Hekimlerine Eziyet Yönetmeliği
Bugün deprem bölgesinde aile sağlığı merkezlerini (ASM) ziyaretimizden sonra deprem bölgesinde aile hekimliği çalışmalarının ne aşamada olduğunu konuşmak üzere bir araya geldik. Depremin ikinci yılına yaklaşırken ASM’ler halen konteynırlarda hizmet sunmaya çalışıyor. Sağlık emekçilerinin ne barınma ne ekonomik ne de hizmet sunumunu sağlayacakları altyapı sorunları çözülmüş durumda. Geçen sene 15-16 Temmuz’da yaptığımız buluşmada bölgenin birinci basamak sağlık hizmetleri için yapılması gerekenleri belirlemiştik. Bölgede çalışanların desteklenmesini, uygulanan modelin deprem bölgesinde özellikle ağır hasar alan alanlarda toplumun sağlık hizmeti alamayacağını belirtmiştik. Bir sene sonra bugün geldiğimiz noktada anne ölümlerinin arttığını, aşıyla önlenebilir hastalıklardan bebeklerin öldüğünü, sağlık emekçilerinin tükendiğini, yoksulluk sınırı altında bir gelirle toplumun sağlık hakkını savunmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bugün deprem bölgesindeki arkadaşlarımızı dinlemek ve onların sesini tüm ülkeye duyurmak için buradayız. Ancak sahada arkadaşlarımızla konuşurken gördüğümüz Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamaya niyetlendiği eziyet yönetmeliğinden başka bir şey olmadı.
Bakanlığın hazırladığı yönetmeliğin adı “eziyet yönetmeliği”dir. Bu yönetmelik, aile hekimliği çalışanlarına eziyet etmek için kurgulanmıştır. Bize dayatılan birinci basamağın tüm ilkelerine aykırı performans sistemini zorla uygulatmak için ceza, sözleşme feshi ve maaş kesintisi eziyetini dayatmaktadır. Bu yönetmelik hastalarımız için de eziyet yönetmeliğidir. Hastalarımızın altı ayda bir ASM’lere gelmesini dayatmaktadır. Nüfusa dayalı ödemeyi 3.500 kişiyle sınırlandırıp, kalan kayıtlı hastalara eziyet çıkarma yönetmeliğidir. Bir milyar doktor başvurusu olan ülkemizde sağlık sorunlarının çözümü daha fazla doktora gitmek değildir. Performans sistemi hayata geçsin diye hastalarımızın daha çok doktora başvurması gerçek sağlık hizmeti ihtiyacı olanların vaktinden çalmak onlara eziyet etmektir. Hazırladıkları karma karışık eziyet yönetmeliğindeki formülün amacı, hastalık yönetimi platformu dedikleri şehir hastanelerine hasta üretme programını sahaya dayatmak amaçlıdır. Birinci basamakta hastalıkların yönetimi, erken teşhisi ve etkin tedavisi yapılmalıdır. Ancak aile hekimliğinin temeli hastalıkları yönetmek değil sağlığı korumak ve geliştirmektir. Getirilmeye çalışılan eziyet yönetmeliği, hastalarımızdan sürekli tetkik istemek, hastalandıklarında şehir hastanelerine sevk etmek ve bu hastalıklar üzerinden sektör olarak gördükleri sağlığımızı hastalıklarla yönetmek üzerine kurgulanmıştır.
Biz burada iki yılın sonunda ASM binalarının kamu tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Biz burada çalışanların desteklenmesini istiyoruz. 2023 Sağlık İstatistikleri yayımlandı. Türkiye’de azalan tek sağlık kurum aile sağlığı merkezleridir. Biz bu sorunların çözülmesini beklerken karşımıza bir eziyet yönetmeliği çıktı. Bakanlık sözde ASM’lerin bakım giderlerini karşılamak için bu yönetmeliği getirdiğini söylemektedir. 20 yılda ASM’leri desteklemeyen, iki yıldır içinde bulunduğumuz deprem bölgesinde bir tek ASM yapmayan bakanlığın başka bir şey yapacağını beklemiyoruz.
Biz burada TTB Aile Hekimliği Kolu; Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir-Bilecik, Gaziantep-Kilis, Hatay İstanbul, Mersin, Şanlıurfa tabip odalarının aile hekimliği komisyonları; Adıyaman Aile Hekimleri Derneği, SES Adıyaman Şubesi, Hekim Birliği Sendikası, Hekimsen Adıyaman Şubesi, Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi, Haber-Sen Adıyaman Şubesi, Malatya Aile Hekimleri Derneği, SES Malatya Şubesi, Bilecik Aile Hekimleri Derneği olarak hep birlikte bu eziyet yönetmeliğinin hayata geçmemesi için tüm imkanlarımızı kullanarak çalışacağımızı sahada büyük bir emekle çalışan değerli meslektaşlarımıza ve halkımıza ilan ediyoruz.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu