Dünya Tabipleri Birliği (WMA), Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi (CPME), İnsan Hakları İçin Hekimler (PHR) ve The Redress Trust (Redress); Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan davanın duruşması öncesi, 27 Şubat 2023’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi.

Mektupta duruşmanın, Türkiye’nin anayasal ve insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerine uyarak Türkiye’nin en büyük hekim örgütünün Merkez Konseyi’ne yönelik suçlamaların düşürülmesi için bir fırsat olduğu belirtildi.

“Bizler, TTB’nin tıp etiğine, en yüksek nitelikli sağlık hizmeti sağlamaya ve insan haklarına en yüksek düzeyde bağlılık gösterdiğine şahitlik edebiliriz. TTB Merkez Konseyi üyeleri, Türkiye’deki en saygın hekimler arasında yer alır, ülkede tıp mesleğini temsil etmek ve yönetmek üzere binlerce meslektaşları tarafından seçilerek bu göreve gelmişlerdir” denilen mektupta; TTB’nin 2014’ten bu yana keyfi gözaltılara, mesnetsiz cezai kovuşturmalara ve karalama kampanyalarına karşı mücadele ettiği anımsatıldı.

TTB’ye yönelik engellenmeyen tacizin; yargı bağımsızlığından ve hukukun egemenliğine saygıdan vazgeçilmesi ve yargı sisteminin otokrasinin siyasi sopası olarak hizmet görmeye indirgenmesi anlamına geleceği ifade edilen mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerine yönelik tüm suçlamaların derhal düşürülmesi çağrısıyla son buldu.

Mektubun İngilizce orijinali için tıklayın.

Mektubun Türkçe çevirisi için tıklayın.