Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 25 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile muayene katılım payları %233,3 ile %542,8 oranlarında artırılmıştı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise 27 Ocak 2025 günü yaptığı açıklamada; memur ve memur emeklilerine %11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %15,75, asgari ücrete %30 zam yeterli görülürken, muayene katılım paylarına %233,3 ile %542,8 oranları arasında zam yapılmasına tepki göstermişti. Ekonomik krizin ağır sonuçlarına dikkat çekilerek yapılan fahiş zamların sağlık hizmetine erişimi engelleyeceği belirtilen açıklamada; aile hekimlerinden yapılacak sevklerde muayene katılım paylarının %50 indirimli olmasının da aile sağlığı merkezlerini “sevk merkezlerine” dönüştürme riski taşıdığına dikkat çekilmişti.
TTB’nin açıklamasının ve kamuoyundan gelen tepkilerin ardından SGK Başkanlığı, 23 Şubat 2025 günü yeni bir tebliğ yayımlayarak muayene katılım paylarını yeniden düzenledi.
Düzenleme ile “Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde”, “Sağlık Bakanlığı’nca üçüncü basamak hastane olarak basamaklandırılan Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde”, “Diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet/vakıf üniversite hastanelerinde”, “Tıp fakülteleri bulunan devlet üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde” muayene katılım payı 45 TL’den 20 TL’ye düşürüldü. Böylece bu alanlardaki muayene katılım payları 2024’e göre %150 ile %185,7 arasında artmış oldu.
“İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” %233,3’lük artışla 20 TL olan, “İkinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularında” da benzer şekilde %233,3’lük artışla 50 TL yapılan muayene katılım paylarında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Aile hekimlerinden yapılacak sevklerde muayene katılım paylarının %50 indirimli olması uygulamasına da devam edildi.
TTB olarak; SGK’nin fahiş zam oranlarından bir ölçüde geri adım atmasını olumlu buluyor fakat düzenleme ile yeniden belirlenen zam oranlarının da sağlık hizmetine erişimi güçleştirdiğine dikkat çekiyor ve zamların geri çekilmesi çağrımızı yineliyoruz.