Türk Tabipleri Birliği olarak öncelikle Türkiye’nin birçok yerinde başlayan ve doğanın, bireylerin, toplumun ve geçim araçlarının zarar gördüğü yangınlarda yaşamını yitirenlerimizin yakınlarına başsağlığı ve sabır; yaralananlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Manavgat/Antalya Orman Yangını Hızlı Değerlendirme Raporu, 28 ve 29 Temmuz 2021 tarihlerinde yangın alanına giden Türk Tabipleri Birliği ve Antalya Tabip Odası üyeleri tarafından hazırlanmıştır. Devam eden günlerde sürece dair değerlendirme raporu ve ayrıntılı rapor ayrıca paylaşılacaktır.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından verilen bilgilere göre 28 Temmuz 2021 öğle saatlerinde Antalya Manavgat ilçesinin dört farklı noktasında yangın çıkmıştır. Çakal Deresi olarak belirtilen bölge ile Sarılar Mahallesi arasındaki ormanlık alandan, Manavgat Çolaklı bölgesine kadarki yaklaşık 14-15 kilometre uzunluğunda 20.000 hektar alanda, üç-dört bölgede aynı anda başladığı ifade edilen yangının, kuru hava, aşırı sıcak ve şiddetli poyraz rüzgârı etkisiyle hızla yayıldığı belirtilmiştir.
Manavgat’a bağlı Kavaklı, Sarılar, Kalemler, Yeniköy mahallelerindeki ormanlık alan ve Akseki İlçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde başlayıp, Manavgat’ın Oymapınar Barajı bölgesine kadar ilerleyen yangın nedeniyle raporun hazırlandığı 29 Temmuz itibariyle Kepezbeleni'nin yanı sıra Manavgat’ın Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı mahallelerindeki evlerin boşaltıldığı, 18 köyün yangından etkilendiği ifade edilmiştir. Yangın, hızlı değerlendirme raporunun hazırlandığı anda henüz kontrol altına alınamamıştı. Yangına yapılan müdahalelerin ve yangının denetim altına alınmasının poyraz sebebiyle güçleştiği ve yangının yayılmasından endişe edildiği tarafımıza iletilmiştir. Meteoroloji verilerine göre hava sıcaklığının 42 derecenin üstünde olduğu nem oranının (%6) düşük seyredeceği, rüzgârın olumsuz etkisini devam ettireceği bilgisi verilmiştir.
Etkilenen nüfus hakkında kesin bilgiye ulaşamamak ile birlikte beş mahallenin tahliye edilmek zorunda kalındığı; tahliye edilen bölgedeki insanların barınma sorununun an itibariyle yakınları, kaymakamlık, belediye gibi kurumlar tarafından giderildiği; bir Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunun barınma ihtiyacı olanlara açıldığı, geçici barınma konusunda akut bir ihtiyacın bulunmadığı yetkililer tarafından ifade edilmiştir.
AFAD verilerine göre 29 Temmuz 2021 günü yangında üç yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 122 yurttaşımız yangından etkilenmiş; yangından etkilenen 58 yurttaşın da tedavileri devam etmekteydi. Yangında yaşamını yitirenlerden ikisi Manavgat’ta; birisi yangın içinde kalmak suretiyle, diğeri ise duman zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Akseki yangınında ise bir yurttaşımız, kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Ayaktan tedavi edilen yurttaşlarımızın çoğunun başvuru nedeni yanık yaralanmalarıdır (Raporun hazırlandığı tarih olan 29.07.2021 sonrasında, 01.08.2021 itibari ile Sağlık Bakanlığı açıklamalarına göre can kaybı yediye yükselmiş, toplamda 507 kişi yangından zarar görmüş olup 10 kişi hastanede yatmaktadır).
İlk tespitlere göre 200 büyükbaş, 2500 küçükbaş hayvan ile birlikte doğal yaşamdaki canlılarda da ciddi sayıda can kaybının olduğu ifade edilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları sonrasında bu sayıların yükseleceği ne yazık ki açıktır.
Bölgedeki (Evrenseki) bir aile sağlığı merkezi (ASM) yangından etkilenmiş ve tahliye edilmiştir. Çalışanlar dumandan etkilenmişler; yaralanma ve ölüm olayı yaşanmamıştır. İki özel hastanenin yakınındaki ormanlık alan etkilenmiştir. Yangın hastanelere ulaşmamış ve zarar vermemiştir. Manavgat Devlet Hastanesi’nin ormanlık alana yakın olması nedeniyle önce tahliye hazırlığı yapıldığı, yoğun bakımdaki sekiz entübe hastanın Alanya’ya sevk edildiği öğrenilmiştir. Yoğun bakım hastalarının hem yangın riski hem sıkça yaşanan elektrik kesintileri hem de ihtiyaç halinde yoğun bakımların boş olması bakımından önlem olarak sevk edildiği belirtilmiştir. Hastanenin yakınında, orman tarafındaki tepede soğutma çalışmaları yapıldığı ve bir de hendek kazılarak önlem alındığı görülmüştür. Rüzgârın gün içinde yön değiştirmesiyle yangın riskinin de azaldığı; sağlık hizmeti sunumuyla ilgili bir aksamanın şu ana kadar yaşanmadığı; kamu kurumlarında başka zarar olmadığı tarafımıza iletilmiştir.
Sık aralıklarla mahallelerde internet, elektrik ve su kesintileri devam etmektedir. Yangına maruz kalan köylerin birçoğunda da elektrik ve su kesintileri sorun oluşturmaktadır. Elektrik hatları ve trafolar zarar görmüş durumdadır.
Belediye, sokak hayvanları ve geçici bakımevindeki canlıların yangından etkilenmemeleri için hayvan severlere tutanakla teslim ederek bakımlarını sağlamaya çalışmaktadır.
Yangın bölgesinde erken dönemde gıda, ilaç, hijyenik malzeme vb. ihtiyaç olmadığı; belediyeler, turistik işletmeler ve yurttaşların gönderdikleri ihtiyaç malzemelerinin şimdilik depolandığı tarafımıza iletilmiştir. Türk Eczacıları Birliği’nin ilaç ve tıbbi malzeme temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için bölgede çalışma yürüttüğü de tarafımıza iletilmiştir.
Yangın nedeniyle kaybettiklerimizin yakınlarına bir kez daha sabır ve başsağlığı; yaralılara acil şifalar dileriz.
Türk Tabipleri Birliği Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu
Antalya Tabip Odası