Batman Tabip Odası'ndan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü açıklaması

Batman Tabip Odası, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bileşeni olduğu Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Mayınsız Türkiye Girişimi Batman Sözcülüğü ile birlikte, hem ildeki engellilerin sorunlarına, hem de bölgenin ve Türkiye’nin ciddi sorunlarından birini oluşturan kara mayınlarına dikkat çekmek amacıyla, mağdurların da katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Batman Tabip Odası Başkanı ve Batman Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Zülfükar Cebe, engelli derneklerinin Kent Konseyi Engelliler Meclisi çatısı altında birarada olmalarının engelli vatandaşların sorunlarının görünür kılınmasında ve çözüm yolları geliştirmede çok önemli olduğunu ve hep beraber bu yönlü çalışmaları büyüterek geliştireceklerini söyledi.

Cebe, pek çok şehirde olduğu gibi Batman’da da engellilerin yaşamını zorlaştıran fiziki kısıtlılıklar bulunduğunu; duraklar, yollar, kamu binaları, bankalar, hastaneler gibi alanların engelliler için kullanışsız olduğunu, tüm bu sorunların çözümü için yerel yönetim, valilik ve ildeki tüm örgütlü sivil toplum olarak birlikte çaba sarfetmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kara mayınları ve diğer savaş artığı patlayıcılar ile ilgili olarak Hükümet’in gereken çalışmaları yapmadığını belirten Cebe, bu mayınların her gün yeni can kayıplarına neden olduğuna ya da yeni engelli bireyleri topluma kattığına dikkat çekti.

Cebe, saat 17.00’de de dilek fenerleri  uçurulacağını ve ardından ildeki tüm icracı kurumlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile engellilerin katılımıyla akşam yemeği yenileceğini bildirdi.

Batman Kent Konseyi Engelli Meclisi  Sözcüsü Abdullah Gezici, bu organizasyonlar için teşekkür etti ve meclis olarak bu dönem iyi işler yapacaklarına inandığını söyledi.

Mayınsız Türkiye Girişimi Batman Sözcüsü Hülya Özevin de, Kara Mayınları İzleme Örgütü’nün 2014 Raporu’ndan hareketle, dünyadaki ve Türkiye’deki duruma ilişkin bir sunum yaptı. Özevin, sunumda özetle şunlara yer verdi:

-          2014 yılının ilk 11 ayında, 19 kişi kara mayınları nedeniyle ya yaşamını yitirmiş ya da yaralanmıştır (3 ölüm, 16 yaralanma).

-          Bu kişilerin 9'u Suriye'deki savaştan kaçan sivillerdir.  Yaralılara ilk müdahalenin yapıldığı Suruç Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü doktorlarından Raşit Doğan, mayın vakalarının da hastane kayıtlarına 'ateşli silahla yaralanma' başlığı altında kaydedildiğini, bu nedenle mayın patlaması sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmalara ilişkin gerçek sayının ne yazık ki tam olarak bilinemediğini belirtmektedir. Ancak vaka ve kurban sayısının basında yer alan haberlerde belirtilenlerden çok daha yüksek olduğunu, mayın patlaması nedeniyle hastaneye gelen tüm yaralıların sivil ve siviller içinde de çocuklar olduğunu söylemektedir.

-          Türkiye 2014 yılında verdiği 2013 yılı verilerini içeren madde 7 raporunda da, sivil kayıplara ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmamış, askeri kayıplara ilişkin olarak da toplam 8 kayıp bildirmiştir (2 ölü, 6 yaralı)’’

-          Mayın temizliğine Türkiye-Suriye sınırından başlanacağını belirten ve 8 yıl ek süre talebinde bulunan Türkiye, Türkiye-Suriye sınırındaki mayın temizliği çalışmasını durdurmuş, yeni bir tarih de bildirmemiştir.

-          Türkiye'nin mayın temizliğini belirsiz bir tarihe ertelemesi, 'Türkiye, kara mayınlarından askeri ve güvenlik amaçlı faydalanmaya devam etmektedir' iddiasını güçlü bir hale getirmektedir.

-          Türkiye-Suriye sınırında yaşanan mayın vakaları son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştır. Türkiye'nin Kobani'den kaçan sığınmacılara ilişkin izlediği politika nedeniyle, son iki ayda, sınırda 2 çocuk yaşamını yitirmiş, 6 kişi de uzuvlarını kaybetmiştir.

-          Mayın temizleme faaliyetleri hızlandırılmalı; mayın temizliğine ilişkin net bir takvim açıklanmalı; iç bölgelerin temizlenmesine öncelik verilmeli, bu bölgelerdeki temizleme faaliyeti, Suriye sınırının temizlenmesi faaliyetine bağlı olmamalıdır.

-          Mayın Eylemi Otoritesi ve Mayın Eylemi Merkezi’nin kurulması konusunda daha fazla gecikme yaşanmamalıdır.