Ankara'da kadın asistan hekime bıçak çekildi

altSağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 29 Mayıs günü akşam saatlerinde Acil Serviste görevli kadın asistan hekime bıçak çekildi.

Hastanedeki hekimler ve sağlık çalışanları 30 Mayıs günü hastane bahçesinde toplanarak hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti basın açıklaması ile protesto ettiler. Basın açıklamasına TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr.Bayazıt İlhan da katıldı.

Basın açıklamasından önce bir konuşma yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener, meslek örgütünün şiddet bildirim hattını 5 yıl önce kurduğunu, Sağlık Bakanlığı"nın ise Ersin Arslan ölene dek sağlık alanında şiddetin varlığını dahi kabul etmeyerek, "trafikte de olur böyle tekil vakalar" diye üzerini kapatmaya çalıştığını söyledi. Dr. Ersin Arslan"ın öldürülmesinden sonra harekete geçen Bakanlığın aldığı sözde önlemlerin şiddetin önüne geçemediğini ancak saldırı anlarını kamerada izlemeye yaradığını ifade eden ATO Başkanı şiddetin nedeni olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı’na işaret etti ve "Doktor çok hasta baksın, birileri bunun üzerinden para kazansın bu arada hastaya ne olursa olsun" mantığı ile yürütülen bu program bitmeden şiddetin bitmeyeceğini dile getirdi. Dr. Şener, yeni bir Anayasa yapma iddiasında olan hükümetin bir yıldır hala şiddetle mücadele için Türk Ceza Kanunu"na eklenecek 2 maddeyi çıkartamadığını da hatırlattı.

ATO Başkanı"nın ardından SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara ve Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal da yaptıkları konuşmalarla, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık alanında şiddeti tetiklediği eleştirilerini yinelediler.

Daha sonra Ankara Hastanesi hekim ve sağlık çalışanları adına hazırlanan basın açıklamasını Çocuk Hastalıkları Asistanı Dr. Betül Altan okudu.

ANKARA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI

30 MAYIS 2013

BASINA VE KAMUOYUNA

30 MAYIS 2013 GÜNÜ SABAH SAAT 02:00"DE ANKARA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK ACİL SERVİSİNDE CANLA BAŞLA HASTALARA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞAN HEKİMLERİMİZDEN DR. SEMRA İÇÖZ"E BİR HASTA YAKINI TARAFINDAN BIÇAKLA SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. HER TÜRLÜ MÜDAHALESİ YAPILAN, KLİNİĞE YATIŞI YAPILMIŞ OLAN HASTANIN BABASI TARAFINDAN HEKİM ARKADAŞIMIZA KABUL EDİLEMEYECEK KÜFÜRLER VE SONUNDA BIÇAKLA SALDIRI YAPILMIŞTIR.  BU VE BENZERİ SALDIRILAR YILLARDIR SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ZOR ÇALIŞMA ŞARTLARINDA BASİT BİR RİSK FAKTÖRÜ OLARAK GÖZ ARDI EDİLİP SÜMENALTI EDİLMEKTEDİR. ANCAK GEÇEN YIL YİNE GÖREVİNİ EN ZOR ŞARTLARDA VE HİPOKRAT YEMİNİNE SADIK OLARAK YAPMAYA ÇALIŞAN HEKİM ARKADAŞIMIZ DR. ERSİN ARSLAN"I VAHİM VE ACIMASIZ BİR SALDIRI SONUCU KAYBETMİŞ OLDUĞUMUZU SAĞLIK EMEKÇİLERİ OLARAK BİZ HİÇ UNUTMUYORUZ. SABAHA KARŞI YİNE GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPMAYA ÇALIŞAN ARKADAŞIMIZA YAPILAN SALDIRIDA ASLA UNUTULACAK VE GÖRMEZDEN GELİNECEK BİR DURUM DEĞİLDİR.

ŞU BİLİNMELİDİR Kİ BU TÜR SALDIRILAR, HALKIN VE ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI YAŞAMA KAVUŞMALARI İÇİN UZUN YILLAR ZOR ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRDÜKTEN SONRA YİNE ZOR ŞARTLARDA MESLEKLERİNİ YAPMAYA ÇALIŞAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN MESLEK AŞKINA VE İNSAN SEVGİSİNE ZARAR VEREMEYECEKTİR. ANCAK SAĞLIK HİZMETİNİN DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLMESİ DE MESLEKLERİMİZİ DAHA VERİMLİ ŞEKİLDE DEVAM ETTİREBİLMEMİZ İÇİN BİR ZORUNLULUKTUR. HEM DEVLET HEMDE HALKIN BU KONUDA SORUMLU DAVRANMASI, MESLEĞİNİ YAPMAYA ÇALIŞAN BAŞTA SAĞLIK EMEKÇİLERİ OLMAK ÜZERE TÜM ÇALIŞANLARA GEREKLİ GÜVENLİK ŞARTLARINI SAĞLAMASI GEREKMEKTEDİR.

KAMUOYUNDAN BEKLENTİMİZ KENDİLERİNE SAĞLIKLI BİR HAYAT SAĞLAMAK İÇİN HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMAYAN, NÖBETLER BOYUNCA ÇOCUKLARINI, EŞLERİNİ, AİLELERİNİ 36 SAAT GÖREMEYEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DAHA FAZLA SAHİPLENİLMESİ VE DAHA FAZLA SAYGI DUYULMASIDIR.

EĞER HASTA YAKINI DÜN AMACINA ULAŞMIŞ OLSAYDI BUGÜN BİR ANNE GÖZYAŞLARI İÇERİSİNDE, SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA YASTA OLACAKTI.

TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİ OLARAK BİZLER VE BİZİ DESTEKLEYEN MESLEK VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BİRLİKTE SON OLARAK DİYECEĞİMİZ SAĞLIK EMEKÇİLERİNE YAPILAN TÜM SALDIRILARI KINIYOR VE ARTIK YETER DİYORUZ.