AKP'nin TOKİ'si Sular Altında Kaldı!

altTürk Tabipleri Birliği, Samsun"da 3 Temmuz"da meydana gelen sel felaketi ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

04.07.2012

Samsun’daki Ölümlerin Gösterdiği Acı Gerçek; Sel Ciddi Bir Sağlık Sorunudur!

AKP’NİN TOKİ’Sİ SULAR ALTINDA KALDI!

Ülkemizde en sık görülen doğal olağandışı durumlar arasında ilk sıralarda yer alan sel bir kez daha can aldı.  Samsun’da 3 Temmuz günü gece yarısına doğru şiddetli yağış sonrası aralarında çocukların da olduğu 8 yurttaşımızı sel aldı götürdü, yaralanmalar, maddi hasar, kapanan yollar var, Mert Irmağı kenarında bulunan 2500’den fazla TOKİ konutunun zemin katları sular altında kaldı, etkileri hala sürüyor.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı yarlılara acil şifalar diliyoruz.

Ölen yurttaşlarımız,  sokakta, çatıda ya da arabalarında sel sularına kapılıp ölmediler,  evlerinde öldüler. TOKİ’nin “modern evlerinde”, siyasetçiler tarafından açılışı “çağdaş yaşam alanı” söylevleri verilerek yapılan TOKİ evlerinde!. “Çağdaş bir yaşam alanı”nı sel suları ve çamur kapladı, onların yaşamlarını aldı götürdü. AKP Hükümeti’nin kentsel dönüşümünün tahribatı bir kez daha ortaya çıktı.

Aylar önce Çaycuma’da bakımı yapılmayan 61 yıllık köprü çöktüğünde de 15 kişi sel sularına kapılmıştı.

Yaşanan son olayla olağandışı durumlara, afetlere ne denli hazır olduğumuz, konut planlaması ve kentsel dönüşüm yaparken ne denli bilimsel olduğumuz, risk değerlendirmesini ne denli iyi yaptığımız, şehirlerimizi, yerleşim yerlerimizi ne denli uygun planladığımız bir kez daha anlaşıldı. Toplu konut yerleşim alanı olarak seçilen yerlerin uygun olup olmadığına dair kaygıların yersiz olmadığı bu olay özelinde bir kez daha görüldü.

Ülkemizde etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz seller daha fazla hasar, yaralanma ve ölüme neden oluyor. Buna karşılık, planlama, risk değerlendirmesi, olağandışı durumlara hazırlıklı olmak, risk azaltmak, önlemek ve korumak, öngörmek ve müdahale etmek gibi gayretlere ya pek rastlanmıyor ya da gayretler yetersiz kalıyor.

Ölüm artık bu ülkede olağanlaşmıştır. Uludere’de bombayla, Urfa’da cezaevinde yanarak, Çaycuma’da köprüde ve Samsun’da TOKİ evlerinde sel sularıyla ölüm olağanlaşmıştır!

Türk Tabipleri Birliği olarak, 1990’lı yıllardan bu yana depremden sellere, endüstriyel kazalardan mülteci göçlerine kadar birçok olağandışı duruma ilişkin teorik ve pratik birikimi olan bir meslek örgütü olarak, bir kez daha bu ölümlerin olağan olmadığını, bu ölümlerin önlenebilir olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Olağandışı olan sel sularından yurttaşını koruyamamaktır. AKP’nin “çağdaş yaşam alanı”ndan ne anladığı belli olmuştur.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

Bilgi notu: Seller ne tür sağlık sorunlarına yol açabilir?