Sanovel İlaç Sanayi İşçileri Ziyaret Edildi!

Sanovel İşçileriÇalışmakoşullarının düzeltilmesi ve insanca yaşanabilecek ücret talebiyle sendikayaüye olan SANOVEL İLAÇ SANAYİ işçisinden 190'ı üretimi durdurmayı göze alanişveren tarafından hiçbir makul gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmışdurumdadır.

6Temmuz günü fabrika önünde çadır ve dövizleriyle oturmayı sürdüren SANOVEL İLAÇSANAYİ işçilerine, TTB, İstanbul TabipOdası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve DİSK-Dev Sağlık İştemsilcilerinden oluşan bir heyet ile destek ziyaretinde bulunuldu.

Sanovelİstanbul Silivri Çantaköy fabrikası önünde eylemlerini sürdüren işçiler,heyetimizi oldukça sıcak ve coşkuyla karşıladı. Petrol İş Sendikası Trakyatemsilcisi işten atılma nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Türkiyeilaç sanayi içerisinde ilk on içerisinde yeralan Sanovel fabrikasının, yabancıortağı olmadığı ve Çantaköy fabrikasının teknolojik düzey ve üretim kapasitesiaçısından ülkenin en iyi birkaç fabrikasından biri olduğu, tek vardiyaçalıştığı halde üretim kapasitesinin 100 milyon kutuya ulaştığı bilinmektedir.Fabrika mavi yakalı toplam 195 işçisinden sendikaya üye olan 190 işçinintamamını işten çıkartmıştır. Büyük çoğunluğu kalifiye olan işçiler asgariücrete yakın düzeyde maaş ile çalıştırılmaktadır. Yine fabrika bünyesinde100'ün üzerinde beyaz yakalı işçi ve Sanovel bünyesinde 1000'in üzerinde ilaçmümessili çalışmaktadır.

Türkiye'nindev şirketleri arasında yer almasıyla övünen ve ilaç sanayi gibi özellikli birsektörde üretim yapan fabrikanın, işçilerin sağlıklı koşullarda çalışma,insanca muamele görme, sendikaya üye olma, emeklerinin karşılığı olan insancayaşayabilecekleri bir ücret gibi taleplerinin işten atılma ile sonuçlanmasıüzüntü vericidir. Sektörde yer alan diğer fabrikalar ile mukayese edildiğindeSanovel'deki mavi yakalı işçi ücretlerinin dörtte bir düzeyinde olduğubelirtilmektedir. Dolayısıyla işçi ücretlerinde iyileştirme ve diğer sosyalhakların düzenlenmesi makul ve mümkün görünmektedir. Sendikalı olmanındemokratik bir hak olarak kabul edileceğini ve çalışanların insani taleplerininkarşılanması için bir an önce işçiler, sendikaları ve işveren arasındakarşılıklı anlayışla görüşmeler yoluyla bir çözüm bulunabileceğini umuyoruz.

İlaçüretimi gibi sağlık hizmeti üretiminin önemli bir aşamasında yeralançalışanların daha insani ve güvenceli koşullarda çalışması/çalıştırılmasıtoplum sağlığı, demokratik ve sosyal çalışma koşulları açısından TTB- İstanbulTabip Odası ve hekimler olarak duyarlı olduğumuz bir alandır.

Dahasonraki günlerde TTB Merkez Konseyi başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy Sanovelilaç sanayi yetkilileri ile bir araya gelerek soruna makul bir çözümgeliştirilmesini, çalışanların sendikal talepleri dolayısıyla işten çıkarılmalarınınkabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etmiştir. Ancak Sanovel çıkarılanişçilerin yerlerine yenilerinin alındığını ifade etmiştir. Sorununmağduriyetleri önleyen bir biçimde çözümüne yönelik pozitif tutumumuz devamedecektir.