TTB 56. Büyük Kongresi Gerçekleştirildi

TTB22 Temmuz Seçimleri Sağlıkta Piyasacı Tahribatın Sona Ermesiİçin Fırsat Olmalıdır! Türk TabipleriBirliği (TTB) 56. Büyük Kongresi 23-24 Haziran 2007 tarihlerinde Ankara'dagerçekleştirildi.AKP'niniktidardaki ömrünü doldurduğu günlerde gerçekleştirilen Kongre'de sağlıkalanında 4,5 yıldır yaşanan gelişmeler ayrıntılı olarak değerlendirildi...

 

 

Türk Tabipleri Birliği 56. Büyük KongresiGerçekleştirildi

22 TEMMUZ SEÇİMLERİ SAĞLIKTA PİYASACITAHRİBATIN SONA ERMESİ İÇİN FIRSAT OLMALIDIR!

Türk TabipleriBirliği (TTB) 56. Büyük Kongresi 23-24 Haziran 2007 tarihlerinde Ankara'dagerçekleştirildi.

AKP'niniktidardaki ömrünü doldurduğu günlerde gerçekleştirilen Kongre'de sağlıkalanında 4,5 yıldır yaşanan gelişmeler ayrıntılı olarak değerlendirildi:

1- AKP Hükümeti, sağlık alanına bütçeden ayrılan payıasgari düzeye indirmiş; sağlığı önemli ölçüde sosyal güvenlik kurumlarınınkaynaklarından karşılama yoluna gitmiştir.

2- AKP Hükümeti, kamu sağlık hizmeti kavramının özünütahrip etmiştir. Kamu sağlık hizmetini, yatırımları dibe çekerek kamu sağlıkkurumlarınca sunulan bir hizmet olmaktan çıkarmıştır. Yerine, kamu dışındansatın alınan bir hizmet modeli oturtmuştur.

3- AKP, bu bağlamda, 1980 sonrası dönemin sağlıkta enverimsiz ve müsrif Hükümeti olmayı başarmıştır(!). Kamu hizmetini dışarıdansatın alma modeli temeline oturtan AKP, toplam sağlık harcamalarının yaklaşıkyarısı kadar bir kaynağı, kamudan özele aktarmış; bu yolla bir özel sağlıksektörü patlaması yaratmıştır.

4- Ülkemizde toplum sağlığının güvencesi olan sağlıkocaklarının yüzlercesi AKP döneminde kapatılmış, yerlerine "aile hekimimuayenehaneleri" açılmıştır.

5- AKP Hükümeti, sağlık finans alanındaki asıl saldırısınıGenel Sağlık Sigortası Yasası ile yapmaya çalışmış; Anayasa Mahkemesi'nin kısmiiptal kararından sonra uygulama 1 Ocak 2008 tarihine ertelenmiştir.

6- AKP döneminde sağlıkta taşeronlaştırma destekhizmetlerden klinik hizmetlere yaygınlaştırılmış; sağlık çalışanlarına layıkgörülen çalışma biçimi taşeron firma işçisi veya sözleşmeli kölelik biçimindekiiş güvencesiz çalışma olmuştur.

7- AKP döneminde, liyakate değil sadakate dayalıpartizanca kadrolaşma kamu sağlık kurumlarında işgale dönüşmüştür.

8- AKP döneminde,Türkiye'nin sağlık ve sosyal güvenlik politikaları IMF ve Dünya Bankası'nınipoteğine girmiş; AKP'nin Sağlıkta "Dönüşüm" Programı bizzat Dünya Bankası'nınonayına tabi "Saha Koordinatörleri" eliyle yürütülmeye başlanmıştır.

9- AKP Hükümeti'ninsağlığa müdahalesinin en önemli sonucu bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasıdır.Suyla bulaşan hastalıklarda ve hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotikhastalıklardaki artış özellikle dikkat çekicidir.

10- 15 Haziran 2007 günü yürürlüğe giren MaliyeBakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Tebliğleri, AKP'nin sağlıktakipolitikalarının iflasının belgesidir. 4,5 yıl boyunca sağlıkta sevk zincirikuracağını defalarca beyan eden AKP Hükümeti, bu Tebliğlerle her türlü sevkzorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Tebliğlerin ardından özel sağlıkkuruluşlarının gazetelere verdikleri teşekkür ilanları AKP'nin kimlere hizmetettiğini açık olarak göstermektedir.

Sonuçitibariyle; sağlık hizmetlerinde 12 Eylül 1980'den bu yana gündemde olan piyasayönelimli müdahaleler AKP'nin 4,5 yıllık iktidar döneminde artarak/hızlanarakdevam etmiştir.

Talep Ediyoruz, Taahhüt Ediyoruz

Aynı zamanda 22 Temmuz 2007genel seçimleri öncesinde gerçekleştirilen TTB 56. Büyük Kongresi'nde sağlıkalanıyla ilgili talepler ele alındı:

1- Sağlık hizmetlerinin birinci basamakta piyasayaaçılması ve sözleşmeli istihdam demek olan aile hekimliği uygulamasıdurdurulmalı; kapatılan sağlık ocakları derhal tekrar faaliyete geçirilmelidir.

2- Sağlık hizmetine ulaşmayı prim ödeyebilme şartınabağlayan Genel Sağlık Sigortası tamamen yürürlükten kaldırılmalıdır. Herkeseeşit, ücretsiz ve nitelikli bir sağlık hizmeti için nüfus cüzdanı yeterliolmalı; bütün sağlık harcamaları genel bütçeden karşılanmalıdır.

3- Kamudan özele çeşitli yollarla kaynak aktarımına sonverilmeli; sağlık için ayrılan bütün kamusal kaynaklar kamu sağlık kurumlarınıniyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kullanılmalıdır. Başta birinci basamaksağlık kurumları olmak üzere kamu sağlık yatırımları hızla başlatılmalıdır.

4- Sağlığın olmazsa olmaz ön koşulu barıştır. Şiddet ise,en önde gelen halk sağlığı sorunlarındandır. Ülkemizde ve yaşadığımızcoğrafyada şiddetin son bulması, barışın ve demokrasinin hakim olduğukoşulların bir an önce yaratılması sağlanmalıdır.

5- Sağlık alanında taşeron usulü, sözleşmeli, vb. hertürlü iş güvencesiz çalışma sona erdirilmelidir. Bütün sağlık çalışanlarıgrevli-toplu sözleşmeli bir çalışma ortamında tek bir çalışma rejiminde ve tekbir ücretlendirme sistemiyle istihdam edilmelidir.

6- Asgari ücret açlık sınırının üzerinde (yaklaşık 1.000YTL) belirlenmeli ve ortalama bir hekimin emekliliğe yansıyan ücret olarakgeliri bu asgari ücretin 4 katı olacak şekilde tespit edilmelidir.

7- Hastaneler başta olmak üzere bütün sağlık kurumlarındademokratik ortam yaratılmalıdır.

8- Tıp fakülteleri ve alınan öğrenci sayısıarttırılmamalı; sağlıkta istihdam sorunu meslek örgütleri ile tartışılarakakılcı çözümlere ulaştırılmalıdır.

TTB olarak, 22Temmuz seçimlerine katılan tüm siyasi partileri ve milletvekili adaylarınıhalkın sağlık hakkını ve bu talepleri benimsemeye davet ediyoruz. Seçimlerde oykullanacak bütün meslektaşlarımızı ve yurttaşlarımızı da bu taleplere sahipçıkmaya çağırıyoruz.

TTB, seçim sürecindebu taleplerin takipçisi olacaktır. Seçim sonrasında da bu taleplerdoğrultusunda hareket edecek bir siyasi iktidarın uygulamalarına üyelerimiz veörgütsel birikimimizle destek olacağımızı şimdiden taahhüt ediyoruz.

22 Temmuz 2007 seçimlerisağlıkta piyasacı tahribatın sona ermesi için önemli bir fırsat olmalıdır.

Kamuoyunasaygılarımızla duyururuz.

TÜRK TABİPLERİBİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ