Beyaz Görev coşkuyla gerçekleştirildi

14 MartTürk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası"nın (SES) çağrısıyla gerçekleştirilen ve katılımın çok yüksek olduğu GöREV etkinliği daha önceden ilan edilen kurallar çerçevesinde gerçekleştirildi ve hiçbir sağlık kuruluşunda hiçbir sorun yaşanmadı.

14/03/2007

BASIN AÇIKLAMASI

SAĞLIK HAKKI, ÖZLÜK HAKLARIMIZ, İŞ GÜVENCEMİZ, MESLEKİ ONURUMUZ İÇİN BEYAZ GöREV COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sağlık Çalışanları Kendilerini Tehdit Eden Sağlık Bakanı"na Tepkilerini Hastanelerde, Sağlık Ocaklarında, Polikliniklerde ve Meydanlarda Gösterdi

Hekimler 14 Mart Tıp Bayramını, bu yıl, bütün Türkiye"de gerçekleştirdikleri GöREVde kutladılar. Gün boyunca sağlığın ve sağlıkçının sorunları konuşuldu; çözüm önerileri paylaşıldı.

Öncellikle, "Sağlık Hakkı, Özlük Haklarımız, İş Güvencemiz, Mesleki Onurumuz" için yaptığımız GöREVimiz süresince bizleri anlayışla karşılayan, dahası doğrudan katılarak destek veren bütün halkımıza, seslerini sesimize katan bütün dost kuruluşlara ve sesimizin kamuoyuna iletilmesini sağlayan değerli basın mensuplarına ülkemizin tüm hekimleri adına teşekkür ediyoruz.

Hekimlerin kendilerine yakışan bir sorumluluk ve hassasiyetle gerçekleştirdikleri GöREV etkinliğini kriminal bir olay gibi algılayıp soruşturma açmakla tehdit eden, savcılıklara suç duyurusunda bulunan Sayın Sağlık Bakanı"nın bu tavrını anti demokratik ve çağdışı buluyoruz.

Dr. Recep Akdağ görev süresinin son demlerinde dahi olsa, hekimlerin tamamıyla barışcıl ve demokratik eylemlerini saygıyla karşılamayı öğrenmeli ve hafızalarda meslektaşlarıyla en kavgalı Sağlık Bakanı olarak kalmamak için çaba harcamalıdır.

Bugün bir kez daha bütün toplumla paylaştığımız gibi hekimlik ve sağlık ortamımız büyük sorunların içindedir ve bu sorunlar savcılıklara havale edilerek çözülemediği gibi, üstü de örtülemez.

Sağlık Bakanı eğer gerçekten bu sorunları çözmek istiyorsa öncelikle süresi çoktan dolmuş, kullanım süresi geçmiş IMF/Dünya Bankası"ndan alıntı Sağlıkta "Dönüşüm" Programı"nı yeniymiş gibi piyasaya sürmekten vazgeçmelidir.

Çözüm için, bugün mesleklerinin gerektirdiği insancıl duygular ve hekimlik vicdanlarıyla GöREVlerini gerçekleştiren hekimlerin sesine kulak vermelidir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

14 Mart G(ö)REV eylemi gerçekleştirildi

Türk Tabipleri Birliği"nin, sağlık alanında yaşanan sorunlara karşı 1 Mart"tan bu yana yürüttüğü "Beyaz Eylemler" kapsamında, 14 Mart günü tüm Türkiye çapında "G(ö)REV" etkinliği gerçekleştirildi.

ANKARA

Ankara"da diğer hastanelerden gelen hekimler ve sağlık çalışanları sabah saatlerinden itibaren Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nin bahçesinde toplanmaya başladılar. Burada vatandaşlara "Beyaz Eylemler" ile ilgili bildiri ve broşür dağıtan hekimler ve sağlık çalışanları, yapılan eylemin amacını anlattılar.

Numune Hastanesi önünden saat 11.30 itibarıyla Sağlık Bakanlığı"na doğru yürüyüşe geçen sağlık çalışanları, yürüyüş sırasında sık sık polisin engellemesiyle ve yürüyüşe müdahalesiyle karşılaştılar. Hekimler ve sağlık çalışanlarının yanı sıra, eyleme destek veren çeşitli örgütlerin temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş sırasında sık sık, "Sağlıkçıya değil, çetelere barikat", "Direne direne kazanacağız", "Sağlık haktır satılamaz" sloganları atıldı.

Polisin engellemesi nedeniyle normalden daha uzun süren yürüyüş, Sağlık Bakanlığı önündeki Abdi İpekçi Parkı"nda noktalandı. Burada yürüyüşü düzenleyen Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Dev-Sağlık İş adına Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Önder Okay ve ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Vahide Bilir konuşma yaptılar. Yapılan ortak açıklamada, "Tüm halkımızı ilgilendiren, sağlık hakkını yok eden, sosyal güvenliği yağmalayan, geleceğimizi sağlıksız ve güvencesiz kılacak yıkım politikalarına karşı görevdeyiz ve görevimizin başında olmayı sürdüreceğiz. Halkımızı da bizimle birlikte sağlık hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz" denildi.

CHP Ordu Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Sami Tandoğdu, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da Ankara"daki eyleme destek verenler arasında yer aldılar.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın, açıkça tehdit etmesine karşın, Ankara"da pek çok hastanede "G(ö)REV" etkinliği yerine getirildi. Sağlık Bakanı"nın tehdidi, "meslektaşları" olan hekimler tarafından tepkiyle karşılandı.

İSTANBUL

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi"nde yoğun bakım, acil servis, çocuk, hamile, kemoterapi ve diyaliz hastaları dışındaki polikliniklerde sağlık hizmeti verilmedi. Sabah saatlerinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları, sağlık ve özlük hakları, iş güvencesi ve meslek onuru için eylem yaptıklarını açıkladılar. Burada yapılan basın açıklamasında Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın geri çekilmesi istendi.

İZMİR

Aile hekimliği pilot uygulamasının başlatılacağı İzmir"deki "G(ö)REV" etkinliğinde sağlık ocakları öne çıktı. İzmir"deki sağlık ocaklarının büyük bölümünde "G(ö)REV etkinliği yerine getirilirken, bulundukları kurumlardan yürüyüşe geçen hekimler ve sağlık çalışanları öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı"nda toplandılar. Burada yapılan basın açıklamasında "Sağlık ocaklarımıza sahip çıkıyoruz" denildi. İzmir"deki eyleme vatandaşların da desteği büyük oldu.