Eğitim Hastanelerindeki Hekimleri Geçici Göreve Göndermesini Yargı Durdurdu

BAKANLIĞIN, EĞİTİM HASTANELERİNDEKİ HEKİMLERİ GEÇİCİ GÖREVE GÖNDERMESİNİ YARGI DURDURDU.

Sağlık Bakanlığı, 4 Ağustos 2006"da 92 sayılı bir genelge hazırlayarak Valiliklere gönderip, bu genelge ile İl Sağlık Müdürlüklerine Valilik onayı ile Eğitim hastanelerindeki klinik şefi,  şef yardımcısı, başasistan, uzman ve asistanları eğitim hastanesi dışındaki sağlık kuruluşlarında geçici görevlendirme yetkisi verdi.

Bu genelge sonrasında bir kısım eğitim hastanelerinden, il ve ilçelerdeki hastanelere hekimler geçici görevlendirilmeye başlandı. Hem eğitim hastanelerindeki eğitim ve araştırma hizmetlerini aksatan, hem de eğitim hastanelerinin özerkliğini ortadan kaldırarak Sağlık Müdürlerinin müdahalesine açık hale getiren bu genelgeye karşı yürütmeyi durdurma istemi ile Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açıldı. Şubat ayında Danıştay 5.Dairesi tarafından dosya görüşülerek genelge hukuka aykırı bulunmuş ve yürütmesi durdurulmuştur.

TC

DANIŞTAY

BEŞİNCİ DAİRE

Esas No:2006/5865

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen  :Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı

Vekili   :Av.Ziynet Özçelik, Tunus Cad. No:21-3 Kavaklıdere/ANKARA

Davalı :Sağlık Bakanlığı-ANKARA

Davanın Özeti  :Davacı, eğitim personelinin 5442 sayılı Yasaya göre geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin 4.8.2006 günlü, 2006/92 sayılı Sağlık Bakanlığı Sağlık eğitimi Genel Müdürlüğü genelgesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi            :M.Emin Kaçar

Düşüncesi        :Danıştay Beşinci Dairesi"nin 6.2.2007 günlü, E:2007/168 sayılı kararıyla, 4.8.2006 günlü 2006/92 sayılı genelge hakkında yürütmeyi durdurma  kararı verildiğinden, aynı genelgenin yürütülmesinin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmesine yer olmadığı düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı           :Saadet Ünal

Düşüncesi        :Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu"nun 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, istemin kabulü gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi"nce davalı idarenin birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Danıştay Beşinci Dairesi"nin 6.2.2007 günlü, E:2007/168 sayılı kararıyla, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü"nün 4.8.2006 günlü, 5271 sayılı "Eğitim Personelinin Geçici Görevlendirilmesi" konulu 2006/92 sayılı genelgesi hakkında "5442 sayılı İl İdaresi Kanunun"da, tıpta uzmanlıkta görevli eğitim personeli olan klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistanlarla ilgili geçici görevlendirme yetkisinin düzenlenmemiş olması karşısında, kanunla tanınmayan bir yetkinin genelge ile tesis edilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir. Tıpta uzmanlık öğrencisi olan asistanların ise, eğitimleri kapsamında rotasyon adı altında geçici görevlendirilmelerinin hukuksal dayanağı bulunmamaktadır." gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildiğinden, aynı genelgenin yürütülmesinin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmesine yer olmadığına, 12.2.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Üye

Turan