Batman Sel Felaketi Durum Raporu

BATMAN SEL FELAKETİ DURUM RAPORUDUR

            31.10.2006-02.11.2006 tarihleri arası ilimizde yaşanan sel felaketine ilişkin rapor aşağıdaki gibidir.

            - İlimizin 43 mahallesinden 35 mahallesi bu sel felaketinden etkilenmiştir. Aşırı derecede mal ve can kaybının olduğu mahalle sayısı 10’dur. Bu mahalleler:Karşıyaka, Çay, 19 Mayıs, İluh, Akyürek, Petrolkent, Seyitler, Çamlıca, İpragaz ve Hürriyet mahalleleridir.

            -  Batman ili genel olarak düz ve ovalık yerleşim yerine sahiptir. İl’in 3 tarafı dağlıktır. Tahribatın büyük sebeplerinden biri Batı Raman Dağı’ndan suların kente doğru akmasıdır,  etkilenen bölgelerin en önemli özelliği ilimizin ortasından geçen ve ıslah çalışmaları devam eden İluh Deresi etrafındaki yerleşim alanlarının olmasıdır.  Aynı zamanda altyapısı eski ve yetersizdir. Evlerin çoğu gecekondu 1 ve 2 katlı evlerden oluşmaktadır. Çoğunlukla kenar mahalleler olup yoksul insanların yaşadığı semtlerdir.

            -    Merkeze bağlı köylerden Binatlı, Akça, Erköklü, Soğuksu, Yeniköy ve mezraları sel felaketinden etkilenmiştir.

            -   Aşırı sağnak yağmurlardan sonra; Batı Raman ve Raman dağlarından gelen çamurlu suların dere yatağını taşırması sonucu yıkıma yol açmıştır. Yıkım sebepleri arasında çarpık yapılaşma, yetersiz altyapı, Raman dağı eteklerinin yeterince ağaçsız olması büyük etken olmuştur. Belediye 6-7 saat öncesinden sel felaketine maruz kalınabileceğine ilişkin anonslar yapmasına rağmen, yetkili kurumların yeterli hassasiyeti göstermemesi ve tahliyeye yönelik çalışma yapılmaması yüzünden ölümler artmıştır.

            -   Sel felaketinden etkilenen toplam nüfus 100 binin üzerindedir. Yaklaşık olarak merkez nüfusun 1/3‘ü etkilenmiştir. 3 bine yakın ev oturulamaz durumdadır.

            -   Selden dolayı 8’i çocuk 3’ü erişkin 11 kişi hayatını kaybetmiştir. 20 civarında yaralı bulunmaktadır.

            -   İnsanların çoğu selden etkilenmeyen bölgelerdeki akrabalarının yanına yerleşmiştir. Ayrıca belediye konuk evi, merkez kapalı spor salonu ve çocuk yuvasına yerleştirilmiştir.

            -  Belediye ve valilik tarafından yerleştirme merkezlerindekiler ile selden etkilenen mahallelere 3 öğün yemek çıkarılmaktadır. Ancak bu yardımlar yetersizdir. Şehre su verilemediğinden dolayı evsel temizlik yapılamamaktadır. Temiz içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır. Su arızaları giderilmeye çalışılmaktadır.

            -  Alınan önlemler bu gün itibari ile yetersiz olup 31.10.2006 Salı gecesinde sadece belediyenin imkanları ile mağdurlara müdahale edilmeye çalışılmış, diğer resmi kurumlar 01.11.2006 gece yarısından itibaren olaya aktif müdahil olmuşlardır. Tahliye için araç gereç temininde eksiklik yaşanmıştır.

            - 3 sağlık ocağımız sular altında kalmış olup hizmet sunamamaktadır. İl sağlık müdürlüğünde sağlık kriz masası 02.11.2006 itibari ile kurulmuştur. 5 Nolu Sağlık Ocağı gezici ekip haline getirilmiştir. Felaket bölgesinde bulunan 3 Nolu Sağlık Ocağı 02.11.2006 tarihinden itibaren 24 saat üzerinden sağlık hizmeti sunmak için açık tutulma kararı alınmıştır.

            - Valilik bünyesinde kurulan 10 ekiplik hasar tespit komisyonu yetersiz de olsa çalışmalara başlamıştır.

            SAĞLIK ÖRGÜTLERİNİN ÇALIŞMALARI:

            - Batman Sağlık Platformu (Tabip Odası,SES,Eczacılar Odası,Diş hekimleri Odası,Sağlık-İş,SSPE Derneği) Vali, Belediye Başkanı, İl Sağlık Müdür V, Hastane Başhekimleri ile görüşmeler yaptı. Yapılacaklarla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Kent Konseyi kapsamında oluşturulan kriz masasına SES ve Tabip odasından birer arkadaş görevlendirilmiştir. Eczacılar odası tarafından acilen ihtiyaç duyulan gerekli ilaçlar sağlık müdürlüğüne verilmiştir. Felaket esnasında ve sonrasında alınması gereken sağlık önlemleri ile ilgili basına Sağlık platformu adına açıklama gönderilmiştir. Bu açıklamanın bir metni  kriz masasına da verilmiştir.

 

            - Tabip Odası ve SES üyeleri tarafında toplanan giyecekler mağdurlara dağıtılmak üzere Belediye ye teslim edilmiştir.

BATMAN SİİRT TABİP ODASI