'Bakanlık yan dal sınavının iptalini açıklasın'

...TTB Merkez Konseyi, Danıştay 8. Dairesi'nin "Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavı"nı iptal etmesinin ardından bir yazılı açıklama yaparak, Sağlık Bakanlığı'nı sınavın iptalini açıklamaya çağırdı. TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'ndan kadrolaşma girişimlerine son vermesini ve bilimsel ölçütlere uygun bir sınav gerçekleştirilmesini istedi.

 

 

 

27.05.2006

BASIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı’nın Yan Dal Kadrolaşmasına Danıştay Engeli

Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavı Durduruldu

Danıştay 8. Dairesi, 2 Mayıs 2006 gün ve 26156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği” ile Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı kapsamında 31 Mayıs 2006 tarihinde mesleki bilim sınavı ve 3 Haziran 2006 tarihinde sözlü sınavın yapılması yolundaki işlemlerin yürütmesini durdurdu.

Sağlık Bakanlığı, Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nın duyurusunu sınav tarihinden sadece 15 gün önce yaptı. KPDS ve ÜDS sınavlarının yapılmasını beklemedi. Böylece yabancı dil sınavına giremeyenler baştan elenmiş oldular. 15 günlük bir sürede adaylardan gerek bilim, gerekse sözlü sınava hazırlanmaları istendi.

14 klinik için, her birine ortalama 16 asistan düşecek biçimde, toplam 222 kadro belirlendi. Geçmişte, klinik şeflerinin görüşleri alınarak açılan bu kadrolar, şimdi ise hiçbir koşul aranmadan, asistanların eğitiminde ciddi nitelik sorunlarına yol açabilecek biçimde rastgele belirlendi.

Sınav jürisinin oluşturulmasında hiçbir ölçüt dikkate alınmadı. Sınavların yan daldan yapılacağı belirtilmesine karşın, o yan dal ile ilgisi olmayan ana dal şeflerinin de jüri üyesi olabilecekleri belirtildi.

Yazılı ve sözlü sınavlar için herhangi bir baraj ölçütü getirilmedi. Sözlü sınavın süresi ve pratik yapılıp yapılmayacağı açıklanmadı. Adayların sınavı kazanmaları için yalnızca sıralamada ilk 222’ye girmeleri yeterli görüldü. Teorik olarak bakıldığında eğer yeterli başvuru olmazsa, çok düşük puan alanların bile sınavı kazanmış kabul edilebilecekleri bir durum oluştu.

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın kadrolaşmada yeni bir adımı olarak değerlendirdiği bu sınava ilişkin Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, 26 Mayıs 2006 tarihinde (dün) verdiği kararla, Sağlık Bakanlığı’nın savunmasının alınıp, yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi. 

Sağlık Bakanlığı’nı, kadrolaşma ısrarından vazgeçmeye, Danıştay kararına uyarak sınavların yeni bir karar verilinceye kadar durdurulduğunu açıklamaya ve sınavları bilimsel ölçütlere uyarak yeniden düzenlemeye çağırıyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ